Smart Communications Laboratórium (SmartCom Lab)

Laborvezető: 

A Smart Communications Laboratórium (SmartCom Lab) a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén működik. Elsődleges szakmai profilunk kommunikációs hálózatok és szolgáltatások menedzsmentje. Laborunk munkatársai jelentős tapasztalattal rendelkeznek helyhez kötött és mobil kommunikációs hálózatok forgalmi monitorozásában, a monitorozási feladatok hardveres és szoftveres gyorsításában, hibaok analízisben, illetve hálózatok és szolgáltatások minőségének vizsgálatában. Mindezek mellett Internet of Things (IoT) platformokkal és ezek együttműködésével is foglalkozunk. A SmartCom Laboratórium a tanszékhez kötődő infokommunikáció szakirányok laboratóriumi oktatásában kiemelt szerepet tölt be.

 

Gondozott tantárgyak

 

Kutatási területek

  • Kommunikációs hálózatok és szolgáltatások menedzsmentje: monitorozás, analitika, minőségvizsgálat
  • Ipari IoT keretrendszerek és alkalmazásaik
  • Hálózatsemlegesség vizsgálata
  • Felhő- és adatközponti biztonság
  • Hálózati feladatok hardveres és szoftveres gyorsítása

 

Laboratóriumi infrastruktúra: IB211, IB212, IB213 (távközlési mérőhelyek)

- Hozzáférési hálózati technológiák: GPON, DSL, LTE (4G) teszthálózat, 10GBASE-x és 100GBASE-x Ethernet, WiFi

 

Korábbi események

V. SmartCom Lab Workshop - ABCDE5G : Artificial Intellience, Blockchain, Cloud Computing, Data Science, Edge Computing, 5G

2020.11.26. 16:00 online esemény

Az V. SmartCom Lab Workshopon egyrészt az ipar 4.0 együttműködő rendszereinek támogatására mutatunk be "ABCDE5G" technológiákat egy integrált demonstráció keretében, másrészt áttekintjük a hálózatsemlegesség méréstechnikájának aktuális kihívásait. A rejtélyes ABCDE5G rövídítés mögött Artificial Intellience, Blockchain, Cloud Computing, Data Science, Edge Computing és 5G technológiák állnak. Az eseményen bemutatjuk: egy okos gyártási rendszer példáján keresztül a legújabb technológiák együttműködését, valamint a böngésző-alapú hálózatsemlegességi mérések jelenlegi lehetőségeit és korlátait (mérések böngészőben 1 Gbit/s felett, alkalmazás-specifikus video-streaming vizsgálatok).