A doktori (PhD) képzésről

1. Miért jelentkezzek PhD képzésre?

Az MSc képzését akár nálunk, akár más egyetemen befejezett hallgatóknak lehetősége van felvételizni, és sikeres felvételi után tanszékünkhöz doktoranduszként csatlakozva folytatni a tanulmányait a PhD tudományos fokozat megszerzéséért.

Miért is fontos ez? Azért, mert a mai rohamosan fejlődő világban a hatékony mérnöki megoldások megalkotásában a mérnökök számára a sikeres alkotó munka elengedhetetlen feltétele a legújabb technológiák folyamatos megismerése. Azok számára, akik nem csak követni szeretnék a világot a modern technika megértésében, de szeretnének részesei is lenni a jövő technikai megoldásinak megalkotásában, a legmagasabb szintű képzés szükséges, melyet világszerte a PhD tudományos fokozat megszerzése jelenti.

Azon hallgatók számára, akik szeretnék magukat tovább képezni az MSc fokozat megszerzése után a műszaki tudományok területén és érdeklődnek a tudományos kutatás iránt is, a BME doktori képzése kiváló lehetőséget kínál. A Tanszék által évek óta támogatott doktori képzés minden segítséget megad ahhoz, hogy az érdeklődők PhD fokozatot szerezzenek a doktoranduszképzés keretei között mind a Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola, mind az Informatikai Tudományok Doktori Iskola képzéseiben. A PhD fokozat megszerzése nem csak a cím megszerzése miatt fontos, hanem mert a hozzá vezető úton a hallgatók elsajátíthatják annak módszertanát, hogyan nézzenek szembe a 21. évszázad legújabb és legizgalmasabb mérnöki kihívásaival.

Miért jó, mi hasznát veszem annak, hogy megszereztem a PhD fokozatot? (Nálunk fokozatot szerzettek írták)

 • Az egyetemen maradtam a fokozatszerzés után. Az egyetemi karrier szempontjából elengedhetetlen.
 • A közhiedelemmel ellentétben sok cégnél alapfeltétel a PhD fokozat - legalábbis, ha jól fizető, érdekes, kutatáshoz-fejlesztéshez közeli területen keresünk állást. Példák: Google, Microsoft.
 • Doktorálásom után nem egyetemi állásokban helyezkedtem el, melyeknél a tudományos fokozat nem volt elméletben követelmény. A felvételinél azonban nagyon sokat jelentett. Ezen munkahelyek esetén nem csak a fokozatnak lehet hasznát venni, hanem a megszerzett kutatási tapasztalatnak, hozzáállásnak, szakmai angol nyelvtudásnak is.
 • Rengeteg, jó külföldi egyetemi/kutatóintézeti (post-doc) pályázathoz nélkülözhetetlen. Na meg az egyetemen maradni szándékozóknak is létszükséglet...
 • Az akadémiai szférán kívül is vannak, Magyarországon és külföldön egyaránt olyan munkahelyek melyeknél egy PhD-vel igazolt kutatási tapasztalat nagy előnyt jelent.
 • A PhD fokozat megszerzése során megszerzett probléma megközelítés, megoldási és dokumentálási módszertanok mind nap mint nap hasznosak.
 • Munkahelyemen az érdekesebb, izgalmasabb feladatokat én kapom pusztán azért, mert van PhD fokozatom.

2. Miért a TMIT-en készítsem a PhD-m?

 • Mert a kb. 8-10 belépő PhD hallgató évente ideális létszám a műhelymunkához
 • Mert évente több mint 100 publikáció születik a tanszéken
 • Mert évtizedes hagyományokkal bírunk: az első PhD védés 1994-ben volt a TMIT-en
 • Mert a tanszékünkön közel 100 sikeres PhD védés volt 2001 óta

Miért volt jó a BME TMIT-en doktorandusznak lenni? (Nálunk fokozatot szerzettek írták)

 • Megkaptam minden szükséges támogatást a kutatómunkához. Hosszabb külföldi vendégkutatói lehetőségekkel is élhettem. Jó ösztöndíj lehetőségek.
 • A jó az volt, hogy a projektek jól kapcsolódtak a kutatásokhoz, hamar nagy önállóságra tehettünk szert. A rossz pedig nem TMIT specifikus, talán csak abban, hogy nem hajtottak eléggé...
 • A TMIT-en lehetőség van projekt munkákban részt venni, melyek elősegítik a kommunikációs készségek fejlődését, kutatási témákat adnak. Valamint az ezekből származó jövedelem is segít abban, hogy a doktorandusznak ne kelljen más külső munkát vállalnia a megélhetéshez.
 • A TMIT-en kellemes a légkör, jó hangulat uralkodott, jól érzetem ott magam.
 • Közeli kapcsolat volt későbbi munkahelyemen dolgozó kollégákkal. Majd ugyanez a közeli kapcsolat megmaradt az egyetemi kollégákkal.
 • Bár nagyon fájtak, voltak rendszeres tanszéki szintű számonkérések, amik alapján az ember tudta hol tart, mire számíthat. A védések ezek után már kevésbé fájtak. Jók voltak az év végi seregszemlék is, ahol volt lehetőség kikapcsolódni, megismerkedni közeli kollegák munkájával, témájával.

Nálunk szereztek PhD fokozatot

Tanszékünkön PhD fokozatot szerzett hallgatók listája.

3. Milyen PhD témákra lehet jelentkezni?

Évről évre friss témákat írunk ki. Az aktuális PhD témakiírások itt megtalálhatóak.