TMIT szeminárium: Globális problémák a "fenntartható fejlődéssel" kapcsolatban (Prof. Vida Gábor)

Időpont: 
2016. 10. 21. 13:00 - 2016. 10. 22. 12:45

Globális problémák a "fenntartható fejlődéssel" kapcsolatban

Időpont: 
2016. 10. 21. 13:00
Hely: 
IB210
Előadó: 
Vida Gábor
Intézmény: 
MTA
Kivonat: 

A fenyegető jelek ellenére a világ országaiban továbbra is növekedéssel tervezik a gondok kezelését. Ennek okait és a technokrata megoldások lehetőségeit, valamint a túlfogyasztás következményeit igyekszik az előadás tárgyalni az aktualitások kutatások eredményeinek bemutatásával.

Típus: 
Tudománynépszerűsítő előadás
CV: 
Vida Gábor Széchenyi-díjas magyar biológus, genetikus, ökológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A biogenetika és az ökológia neves kutatója. 2004 és 2006 között az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet igazgatója.

A társadalmi-, gazdasági- és környezeti gondok kusza tömegében a fenntartható fejlődés, sőt fenntartható növekedés jelszavak hangoztatásával igyekszünk megnyugtatni magunkat, bízva az emberi leleményesség (technikai és tudományos) további, szinte határtalan megoldóképességében. Számos részterületen eredmények megalapozottak, de ha rendszer szemléletben, összefüggéseiben, pozitív és negatív visszacsatolásaiban és ezek idő-elcsúszásos (time lag) működéseiben vizsgáljuk, akkor a már 44 éve fenyegető "Növekedés határai" (Meadows, 1972) tűnik reálisabbnak. A fenyegető jelek ellenére a világ országaiban továbbra is növekedéssel tervezik a gondok kezelését. Ennek okait és a technokrata megoldások lehetőségeit, valamint a túlfogyasztás következményeit igyekszik az előadás tárgyalni az aktualitások kutatások eredményeinek bemutatásával.

Hozzászóló: Prof.Dr.Sallai Gyula (BME-TMIT)