Nagyon sok hallgató a TMIT szakirányválasztó nyílt napján

Időpont: 
2015. 11. 05. 16:00 - 2015. 11. 06. 17:45

Nagy sikerrel zárult a TMIT szakirányválasztó tanszéki nyílt napja, 2015. november 5-én

A kari szakirányválasztó rendezvény kiegészítéseként a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Szakirányválasztó Nyílt Napot tartott november 5-én, csütörtökön, 16.00 – 18.00 óra között az IB210-es teremben és a környező laborokban.

A nyílt napon lehetőségünk nyílt részletesebben bemutatni a tanszékhez kötődő BSc szakirányokat illetve MSc fő- és mellékspecializációkat. A hallgatók láthattak több demót, találkozhattak a tanszék oktatóival, kutatóival, illetve a már TMIT-es szakirányokon levő hallgatókkal, és persze laborlátogatásra is sor került.

Az esemény hangulatát jól tükrözi néhány kép, mely elérhető a TMIT Facebook oldalán.

 

Részletes információkat a szakirányainkról itt találhatók:

http://www.tmit.bme.hu/szakiranyaink

 

A témákról részletesebben:

1. Szakirány laborok bemutatása

2. Aktuális Európai Uniós kutatási projektjeink (melyekbe a hallgatók is bekapcsolódhatnak):

 • UNIFY - Unifying Cloud and Carrier Networks
 • COMBO - COnvergence of fixed and Mobile BrOadband access/aggregation networks
 • 5GEx - 5G Exchange

3. MTA-BME Lendület Jövő Internet Kutatócsoport

4. Demók, bemutatkozók:

 • Az Internet és az emberi agy lenyűgöző hasonlósága: Átütő hálózattudományi eredmények a TMIT-en
 • Nagy sebességű hálózati hozzáférés: G-PON demó
 • 100Gbit/s Ethernet hálózati analizátor, FPGA alapokon
 • Rádiófrekvenciás  és  vizuális  beltéri  helymeghatározá
 • Szenzor-kommunikáció, sport-analitikai alkalmazások   
 • Big data - adatbányászat - hozzunk ki sokat az adatokból
 • Képkeresés felhasználói élményt növelő javítása
 • A jövő Internetén lehetséges videóátviteli technikák vizsgálata
 • Alkalmazás bemutató kiterjesztett valóság (Augmented Reality) környezetben
 • Az M1 TV-adás élő feliratozása mély neuronhálós beszédfelismerővel
 • Beszédben kifejezett alapérzelmek gépi felismerése
 • Prozódiai Oktatóprogram
 • A szélessávon túl: a látható és a homályos jövő, avagy fix-mobil konvergencia és az 5G
 • Részvénypiaci alapok tulajdonviszonyainak adatvizualizációja és elemzése (VIR)
 • Hibajegy-figyelő HW-SW rendszer tervezése és implementációja a Hewlett-Packard cégnél

 

További részletek:

Szakirány laborok bemutatása - Idegenvezető: Sonkoly Balázs, Horváth György, Marosits Tamás

Helyszín: IB213,  IB211-212

 

Nagy sebességű hálózati hozzáférés: G-PON demó

Az új generációs hozzáférési hálózatok reprezentáns tagja a G-PON, amely egyetlen - passzív optikai osztókkal terített - optikai szálon nyújt igen nagy sebességű - Gigabites hálózati hozzáférést. Tipikusan TriplePlay szolgáltatások hordozására (gyors internet elérés, telefónia, és televíziózás) alkalmas

Helyszín: IB212

Az Internet és az emberi agy lenyűgöző hasonlósága: Átütő hálózattudományi eredmények a TMIT-en

Bemutatja: Gulyás András, Kőrösi Attila

A program keretében illusztráljuk a közös logikát ami az emberi agy felépítése és az Internet struktúrája mögött áll. Az agy huzalozásának három dimenziós személtetése illetve kapcsolódó kézbe vehető hálózatos játékok segítik a háttérben levő mélyebb összefüggések megtapasztalását. A téma iránt érdeklődőket önálló labor keretén belül szívesen látjuk.

Helyszín: IB210

100Gbit/s Ethernet hálózati analizátor, FPGA alapokon

Bemutatja: Orosz Péter

A távközlési szolgáltatók gerinchálózatában jelenleg a 10Gbit/s sebességű kapcsolatok az elterjedtek. Néhány éven belül beépülnek a 40, majd a 100 Gbit/s sebességű eszközök. Ezen hálózati kapcsolatok állapotát, az eszközök elvárt működését olyan speciális eszközökkel vizsgáljuk, amelyekkel biztosítható a csomagok veszteségmentes elkapása, és a nanoszekundumos felbontású időbélyegzés is. A speciális csomag-feldolgozási képességet programozható hardverelemekkel (FPGA-támogatással) érjük el.

Helyszín: IB210

 

Rádiófrekvenciás és vizuális beltéri helymeghatározás

Bemutatja: Moldován István

A  demó  során  bemutatjuk a beltéri rádiófrekvenciás helymeghatározás alapját  képező  iránymérést  a kapcsolódó hardverrel együtt, valamint demonstráljuk mobil eszközön a vizuális helymeghatározást is, szemléltetve az így elérhető pontosságot.

Helyszín: IB210

 

Szenzor-kommunikáció és sport-analitikai alkalmazásai  

Bemutatja: Fehér Gábor és Lajtha Balázs csapata

Szenzorhálózat építése alacsony-fogyasztású szenzorokból egyedi rádiós kommunikációs megoldásokkal. Átjárás IP hálózatokba. Érzékelés és vezérlés okostelefonon keresztül.

Helyszín: IB210

 

Big data - adatbányászat - hozzunk ki sokat az adatokból

Bemutatja: Gáspár Csaba

Az adatokban rejlő lehetőségek kiaknázására láthatsz néhány példát - mitől függ kinek érdemes áruhitelt adni? Mitől függ mennyit fogyaszt egy kamion? Mit lehet kihozni a GPS nyomkövetési adatokból? Mikor nagy a big data, mire lehet bevetni a gépi tanulást. Néhány érdekes eredményt osztunk meg veled, kíváncsiak vagyunk melyikben látnál te fantáziát?

Helyszín: IB210

 

Képkeresés felhasználói élményt növelő javítása

Konzulens: Szűcs Gábor

A multimédia keresés képekre vonatkozó részeként olyan képrangsoroló megoldás kidolgozását valósítottuk meg, mely relevancia és diverzitás szempontjából végzi a sorrendezést. Diverzitás szempontból olyan redundanciamentes megoldást kellett megvalósítani, ahol a találati halmazban minden kép jelentősen eltér egymástól. Ehhez a feladathoz elkészítettünk egy rendszert, amely egy ismert Webes képkereső (Flickr) sorrendjének a javítására volt képes a képek előzetes klaszterezésével és újrarendezésével.

Helyszín: IB210

 

A jövő Internetén lehetséges videóátviteli technikák vizsgálata

Bemutatja: Megyesi Péter

A mai Internet a legtöbb forgalmat már nem a torrentezés generálja, hanem a különböző videó portálok. Friss mérések szerint a teljes Észak Amerikai Internet forgalom harmadát egyedül a Netflix generálja, de például a  számítógépes játékokat közvetítő Twitch TV is körülbelül 5%-ért felelős. A mai trendeket számításba véve az Ericsson azt jósolja, hogy 2020-ra a videónézegetés által generált forgalom a mai 13-szorosa lesz. Annak érdekében, hogy fölkészültek legyünk erre a nagy volumenű változásra az Ericsson kutató részlegével megalkotunk egy olyan tesztrendszert, ahol videó stream-eket tudunk lejátszani Android platformon az MPEG legújabb DASH szabványának megfelelően. Képesek vagyunk tetszőleges átviteli technikát beépíteni a rendszerbe, melyek eltérnek a klasszikus TCP viselkedéstől és megvizsgálni, hogy ezek milyen hatással vannak a videó lejátszás minőségére.

Helyszín: IB210

Alkalmazás bemutató kiterjesztett valóság (Augmented Reality) környezetben

Bemutatja: Németh Géza és csapata

A TMIT Beszédtechnológia és Intelligens Interakciók laboratórium (SpeechLab) szinte minden kutatási és fejlesztési területéről mutatunk be demókat. A különböző beszédszintetizátorok mellett megismerheted a labor mobil, tablet, desktop és robot alkalmazásait. A demókat egy kiterjesztett valóság (Augmented Reality) környezetben mutatjuk be.

Helyszín: IB210

 

Az M1 TV-adás élő feliratozása mély neuronhálós beszédfelismerővel

Bemutatja: Mihajlik Péter

A BME-TMIT közreműködésével az MTVA az élő adásai akadálymentesítését, azaz valós idejű feliratozását tűzte célul. A legkorszerűbb gépi beszédfelismerési technológia alkalmazása révén közel járunk hozzá, hogy a teletexten mindenki számára elérhetővé váljon az automatikusan előállított felirat. A demóban a kísérleti rendszert élesben mutatjuk be.

Helyszín: IB211

 

Beszédben kifejezett alapérzelmek gépi felismerése

Bemutatja: Tulics Miklós

Konzulens: Vicsi Klára

Az emberi kommunikációban érzelmeinket különböző módon fejezhetjük ki. Hanggal, gesztusokkal, arcmimikával, érintéssel. Nemzetközi projekt keretében  egyrészt vizsgáljuk a különböző érzékszervi csatornákon közvetített információ szerepét, súlyát az emberi érzelem felismerésben, másrészt a beszédben rejlő  különböző érzelmek gépi felismerését fejlesztjük. Az érdeklődő hallgatók egy része audio-vizuális adatbázist hoz létre, és elemzi, hogy a két érzékszervi csatorna milyen szerepet játszik az érzelmek percepciójában. A hallgatók másik csoportja a beszédben kifejezésre jutó érzelmek gépi felismerésének fejlesztését végzi. Megismerkedhetnek a beszédjel feldolgozási technológiákkal, bekapcsolódhatnak a  gépi tanuláson alapuló automatikus osztályozók fejlesztésébe.

Helyszín: IB210

 

Prozódiai Oktatóprogram

Bemutatja: Tulics Miklós

Konzulens: Vicsi Klára

Helyes beszédünk elengedhetetlen a mindennapi kommunikációban. Helytelen intonáció, ritmus esetén nem csupán a beszédünk szépsége csorbul, ám jelentésbeli eltérések is előfordulhatnak. Ezért a beszéd helyes kiejtésének oktatása nagyon fontos tényező, különösen olyan személyeknél, gyerekeknél, akik valamilyen fajta halláskárosulással rendelkeznek, így számukra a helyes intonáció és ritmus elsajátítása különösen nehéz feladat. Ehhez nyújt segítséget a Prozódiai Oktatóprogram, amely gyerekekhez adaptált megjelenítéssel és feladattípussal segít tanulni és gyakorolni a mondatok helyes ritmusát és intonációját. Az automatikus kiértékelést beszédfelismerő motor és alaphang számoló eljárások segítik. Az eredmények vizuális és számszerű visszajelzése önálló gyakorlást tesz lehetővé. A szoftvert a gyakorlatban is alkalmazzák a Dr. Török Béla Speciális Szakiskolában.

Helyszín: IB210

A szélessávon túl: a látható és a homályos jövő, avagy fix-mobil konvergencia és az 5G

Bemutatja: Mitcsenkov Attila, Ratkóczi Péter (MSc hallgató)

Röviden bemutatjuk a jelenlegi projektjeinket és különféle nemzetközi ipari partnerekkel közös munkáinkat, a legfejlettebb optikai és mobil hozzáférési hálózatokat illetően. Visszük az elmúlt években fejlesztett hálózattervező szoftvereinket is.
Ezt követően pedig a belátható jövőbe tekintünk: LTE-Advanced és 5G mobilhálózatok, az ezeket kiszolgáló backhaul/fronthaul és core hálózat; egész hullámhosszakat "házhozszállító" optikai hozzáférési hálózatok, és az igazi kihívás: ezek házasítása.
Végül különféle nyitott kérdéseket sorolunk, érdeklődő hallgatókra váró megfogható méretű feladatokat és távlati terveket, amikhez hallgatókat keresünk.  

Helyszín: IB210

 

Részvénypiaci alapok tulajdonviszonyainak adatvizualizációja és elemzése

 Vállalati információs rendszerek BSc szakirány (VIR)

Bemutatja: Hári Krisztián

Konzulens: Kósa Zsuzsa

Gráfokon keresztül jelenik meg a befektetési alapok egymásba fonódása.

 

Hibajegy-figyelő HW-SW rendszer tervezése és implementációja a Hewlett-Packard cégnél

Bemutatkozik a Gazdasági Informatikus (GAIN) Gazdasági elemző MSc szakirány

Bemutatja: Jósár Péter (GI-MSC-Analitics)

Konzulens: Kósa Zsuzsa

(Trouble Ticket monitoring software and hardware system design and implementation)
A HP belső hatékonyság-növelő rendszerének az egyik fejlesztését láthatjuk.

 

 

Köszönjük, hogy részt vett a bemutatónkon! Találkozunk a BSc szakirányainkon és az MSc fő- és  mellékspecializációkon!

Info-BSc:

 • Infokommunikációs hálózatok és szolgáltatások ágazat
 • Média informatika ágazat
 • Vállalati információs rendszerek szakirány

Villamosmérnök-BSc:

 • Infokommunikációs hálózatok és alkalmazások ágazat

Info-MSc:

Villamosmérnök MSc:

 • Okos város mellékspecializáció 

 

 

 

Slideshow kép: