Utcai parkolás segítése intelligens városokban

Tantárgy: 
Diplomatervezés (MSc)
Hallgató: 
Konzulens (TMIT): 
Szemeszter: 
2014/2015 1. félév (ősz)

Napjainkban, a nagyobb városokban egyre inkább elterjednek a különböző intelligens, közlekedést segítő rendszerek mind a tömeg-, mind pedig az egyéni közlekedésben. Nagyon sok ember választja közlekedési eszközként az autót, rengetegen ingáznak otthonuk és a munkahelyük között. Ezáltal a belvárosokban, a frekventáltabb helyeken bizonyos időszakokban nagyon nehéz szabad parkolóhelyet találni. A technológia fejlődése, az okostelefonok, tabletek rohamos térhódítása erre a problémára is megoldást nyújthat.

Az utóbbi időben a szoftverboltokban megszaporodtak a parkolás-segítő alkalmazások szerte a világon. Az ETIK és TMIT együttműködése keretében itt Budapesten is megkezdődött egy hasonló applikáció fejlesztése, melybe jómagam is bekapcsolódtam.

Dolgozatomban rámutatok arra, hogy egy parkolási alkalmazás mitől lesz sikeres, milyen funkciókkal rendelkeznie, hogy valóban hasznos legyen az autósok számára. Bemutatom, hogy ehhez milyen háttérszolgáltatásokra, architektúrára van szükség, ismertetem a megvizsgált adatbázisokat, szerver-oldali megoldásokat, útvonal-tervezési algoritmusokat. Betekintést nyújtok a rendszer tervezési és implementációs fázisaiba, a kivitelezésbe is.