LENDÜLET

Alapadatok
Projekt teljes neve: 
MTA-BME Lendület Jövő Internet Kutatócsoport
Típus: 
MTA Lendület Program
Kategória: 
MTA
Időtartam: 
2012. 07. 01 - 2017. 06. 30
Projektvezető (TMIT): 

Az internet fejlődése az évtized végére a világháló megbízható működése iránti felhasználói igény növekedését eredményezi. A technológiai előrelépés egyik fontos összetevője a gerinchálózatok és hozzáférői hálózatok jelenleginél hatékonyabb és átfogóbb hibavédelme. Ennek módszereit kutatja Tapolcai János, aki az MTA kiválósági programja keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakítja meg kutatócsoportját.

Tapolcai János szerint a műszakilag megbízható, nemcsak az úgynevezett "prémium" ügyfelek, hanem az átlagos felhasználók számára is elérhető internet megteremtése sem nem túl bonyolult, sem nem túl költséges feladat: azt reméli, hogy kutatásaik eredményeként olyan könnyen és olcsón megvalósítható megoldásokat tudnak majd javasolni, amelyek minden felhasználó számára egyformán hibamentes világhálót fognak jelenteni. Elképzeléseik szerint a jövőben a prémium szolgáltatások nem a megbízhatóságukban fognak különbözni. A lendületes kutató csoportja az optikai gerinchálózatok működésére és a hozzájuk illeszkedő IP hálózatok konfigurálására összpontosít.

Csoportja a következő öt évben először gráfelméleti és optimalizálási technikák kidolgozását végzi el, majd a lehetséges megoldási módszereket modellezik kezdetben szimulátorban, ha szükséges, akár prototípus-hálózatot is építenek.