TMIT IoT Verseny 2019 Döntő

A TMIT IoT verseny immár negyedik éve vonultatja fel a legérdekesebb új ötleteket "Dolgok Internete" témában. Az idei döntő 2019. május 2-án délután 14:15-ös kezdéssel, a BME IB028 nagy-előadóban kerül megrendezésre. Idén sem kizárólag a Távközlési és Médiainformatikai Tanszékről, vagy a Villamosmérnöki és Informatikai Kar más tanszékeiről, hanem a Gépészmérnöki Karról is szerepelnek versenyzők.

Idén az Innovációs Track mellett Tematikus Track-et is indítottunk. A verseny kiemelt tématerülete: "Közlekedés a nagyvárosban".

 

A pályaművek

A döntőbe került csapatok:

  • Better BKK
  • BéKKön
  • KátyúBuster
  • Okos kesztyű
  • OkosSzelektív
  • OptimAIRCar
  • Smart Cue
  • Életmentő Okoseszköz

 

A győztesek

"Közlekedés a Nagyvárosban" Fődíj (300.000 Ft): BéKKön (Jáborszki Diána, Földi Dóra, Benkő Csaba, Maráz Márton)

A BéKKön projekt célja, hogy megkönnyítse és modernizálja a jegy- és bérletvásárlást
a nagyvárosi tömegközlekedésben egy jegyvásárlást automatizáló mobil alkalmazás, illetve
célhardverek segítségével. Az ötletünk nem csak az utasoknak jelentene előnyt, hanem a BKK-nak és az ellenőröknek is. Kidolgoztuk a biztonságos jegyvásárlás, és a hiteles ellenőrzés módszereit, valaminta különféle kedvezmények használatát is. Megoldásunkat a TMIT-IoT versenyen demonstráltunk elsőként.

 

Innovációs Track Fődíj (300.000 Ft): Életmentő Okoseszköz (Szepesi-Nagy István, Tóth Bálint János)

Olyan ötlettel álltunk elő, ami a tűzoltók munkavégzését tenné biztonságosabbá. Egy tűtoltósisakra szerelhető IoT okoseszközt találtunk ki, mely figyeli a tűzoltót körülvevő körülményeket és ezekről az adatokról rádiós hálózaton keresztül tájékoztatást ad egy külső személynek (pl. autóban ülő tűzoltóparancsnok), aki a laptopjáról vagy okostelefonjáról ezen adatokat leolvasva kaphat tisztább képet arról, hogy mi zajlik odabent. Ezek az adatok lehetnek: hőmérséklet, CO-szint, füst intenzitása, a tűzoltó ájulása (gyroscope). A kommunikáció másik irányában a parancsnok jelezhet a sisakban elhelyezett eszköz felé a közelgő veszélyről is.

 

S&T különdíj (200.000 Ft): Better BKK (Kovács Norbert, Spekker Ádám, Mrázik Tamás)

Megoldásunk egy, IoT alapon működő tömegközlekedésben használt beléptető illetve nyomkövető rendszer, amely az egyes utasok követésével segítené a BKK üzemelését. Az azonosítás RFID segítségével történne a belépési és ellenőrzési pontokon. A rendszer statisztikákat vezethet a legsűrűbben használt belépési pontokról illetve útvonalakról, ezzel segítve a tömegközlekedés szervezését illetve az utasok útvonal alapú számlázását is
lehetővé tenné ezzel optimalizálva a költségeket.

 

Közönségdíj (150.000 Ft): Okos Kesztyű (Thuróczy Bertalan)

Az extra funkciókkal felruházott kesztyű segítséget nyújthat a Raynaud-szindrómában szenvedők számára. Ez egy perifériás keringési rendellenesség, amely kialakulhat akár születésünktől kezdve, vagy később különböző gyógyszerek hatására, környezeti behatások miatt is.  Az eszközben többek között egy pulzoximéter található, amely a vér oxigén-szintjének mérésére alkalmas (valamint pulzusmérésre is). Az eszközön található 2 db hőmérséklet szenzor is (külső, belső), továbbá egy gyorsulásmérő, ami azért fontos, hogy tudjuk, hogy az aktuális adatokat testmozgás közben vagy nyugalmi állapotban mértük.

 

TMIT Különdíj (100.000 Ft): KátyúBuster (Kővári Ádám, Répási Gábor)

Az ötletünk egy olyan gépjárművekre szerelhető szenzor-rendszer, amely valós idejű adatokat gyűjt az utak állapotáról, melyeken a gépjármű halad. Figyeljük a gépjármű alja és az út közötti távolságot, a kerék sebességét és elmozdulásait, és ezek alapján következtetünk az út minőségére, egyenletességére. Ezzel adatokat gyűjtünk magukról az utakról, illetve az utazás tulajdonságairól is. GPS - jeladó segítségével az adatokat az adott úthoz kötjük. Ezen adatok rendszerszintű feldolgozásával a későbbiekben egy navigációs rendszer képes lehet útvonaltervezési szempontok közé venni a jobb minőségű utakat, hogy kíméljük az autónkat.

 

Pillanatképek a döntőről

    

    

    

    

    

    

    

                                                       

 

A zsűri

Németh Ádám, IoT/MES szakértő, S&T Consulting Hungary Kft.

Németh Ádám a BME-n szerezte okleves gépészmérnöki diplomáját. Gyártásoldi tapasztalatait több hazai termelő cégnél  sajátított el , majd IoT területen végzett kutatásokat. 2017 óta az S&T Consulting Hungary vállalatnál IoT/MES szakértői poziciót tölt be. Tevékenységének középpontjában az ügyfelek igényeire szabott teljeskörű IoT és MES megoldások terjesztése, oktatása áll.

Pete Gábor, Head of IoT Sales & Business Development, Vodafone 

Gábor több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik telekommunikációs iparágban, s jelenleg a magyarországi és csehországi IoT üzleti csapatot vezeti. A tevékenységének központjában az M2M megoldások és az ehhez kapcsolt szolgáltatások állnak. A csapata nem konvencionális mobil hang és adat megoldásokkal foglalkozik, melyek az ügyfelek igényeire szabottak.

Buri Zsolt, Academic Relations Manager, National Instruments Debrecen

Buri Zsolt villamosmérnök, szakterülete a jelfeldolgozás, méréstechnika és automatizálás. Az NI-nál töltött karrierje során részt vett számos termék tesztmegoldásainak fejlesztésében, jelenleg Academic Relations Manager pozícióban a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolatok fejlesztésére fókuszál.

Ádám-Doskar Zsófia, IoT és Légzsák-Szenzor Fejlesztési Csapatvezető, Robert Bosch Kft.

Ádám-Doskar Zsófia villamosmérnök és műszaki menedzser, 8 éve dolgozik légzsák-szenzor, majd műszerfal fejlesztési projektvezetőként; illetve jelenleg 1 éve IoT és Légzsák-Szenzor Fejlesztésen Csapatvezetőként. Kiemelt feladata a vezeték nélküli hálózatba kapcsolt szenzorok hardverfejlesztésének és a légzsák rendszerekhez illesztett szenzorok projektvezetésének támogatása. Ezt megelőzően a BME-GTK karán és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán végzett Beágyazott Rendszerek szakirányon, ahol elsősorban okos riasztórendszer tervezéssel foglalkozott.

Csontos Imre, Hardware Fejlesztő, Robert Bosch Kft.

Csontos Imre villamosmérnök, 7 éve dolgozik hardware fejlesztőként IoT területen. 2015 óta a Bosch-nál kis áramfelvételű elemes vagy akkumulátoros termékek fejlesztési, méréstechnikai feladataiért felel. Korábban a BME-HVT tanszékén végzett, a különféle szenzorok és mikrokontrollerek alkalmazásán túl rádiófrekvenciás tervezéssel és vezetéknélküli kommunikációs technológiákkal foglalkozik. Több gyakornok mentorálásában vett részt szakdolgozatuk elkészítése során.

Kalvach Arnold, Senior Application Engineer, Silicon Labs

Kalvach Arnold 2016 óta a Silicon Labs magyarországi irodájának munkatársa, ahol Bluetooth Low Energy chipek szoftveres terméktámogatásán keresztül számos IoT projektbe nyert betekintést. Az alapszintű Bluetooth támogatás mellett folyamatosan részt vesz a szabványhoz kötődő legújabb technológiák fejlesztésében, oktatásában, terjesztésében.

Szécsi Péter, kutató fejlesztő, evopro Innovation Kft.

Szécsi Péter okleveles villamosmérnök, az evopro Innovation Kft. beágyazott rendszerek ágazatának kutató fejlesztője. Elsősorban beágyazott Linux rendszerekkel és felhő oldali integrációval foglalkozik. Egyetemi tanulmányai alatt több hazai rendezésű mérnök – és startup verseny döntőjének a résztvevője volt.

Balogh Ferenc, Operatív Vezető, Makesense Kft

Balogh Ferenc, gépészmérnök, közgazdász 6 éve tevékenykedik az IoT iparágban. Vezetői szerepet vállalt előbb Digital Signage rendszer kifejlesztésében és nemzetközi értékesítésében, majd a Makesense Kft -ben az Okos Város koncepció egyik pillérét jelentő Smart Parking megoldás kidolgozásában és piacra vitelében vesz részt.

Tanos Áron, a Robotépítők Magyarországi Egyesületének elnöke

A Robotépítők Egyesülete évek óta foglalkozik projektek támogatásával, legyen szó akár robotikáról, akár fejlett szenzorokról és aktuátorokról. Tanos Áron széleskörű rálátással rendelkezik ezekről, több projektben is részt vesz, néha tanácsadóként, néha fejlesztőként. Ezen projektek néha a piacon termékesülnek, startup cégként folytatódnak, így Áronnak van tapasztalata az ilyen folyamatok terén.

Csurgay Péter, Robotépítők Magyarországi Egyesületa

Csurgay Péter 1994-ben a BME-n szerzett villamosmérnöki oklevelet, majd tanulmányait a Trondheimi Egyetemen intelligens hálózatok és protokollok témában folytatta. Dolgozott többek között az Ericsson, T-Mobile, GE Money, Bombardier, Shell, Vodafone, NNG ipari projectjein. 2004 óta a Pázmány Egyetemen tanít Protocol Engineering és Operating Systems tárgyakat. A Robotépítők Magyarországi Egyesületének tagjaként számos IoT project tervezésében és kivitelezésében vett részt.

Molnár Zsófia, üzletfejlesztési menedzser, Invitech.

Molnár Zsófia a Corvinus Egyetemen végzett a vezetés és szervezés mesterszakon. Külföldi tanulmányait követően különböző tanácsadó cégeknél (IFUA Horváth & Partners Management, Deloitte) dolgozott. 2017-től előbb vezető üzleti elemzőként, majd üzletfejlesztési menedzserként az Invitech munkatársa. IoT termék- és üzletfejlesztéssel, valamint az IoT-hoz kapcsolódó üzleti elemzéssel foglalkozik.

Tarr Zoltán, új generációs termékfejlesztési vezető, Invitech. 

Tarr Zoltán 20 éves humán területen végzett munka és változatos vezetői feladatok után, 2015-től dolgozik az Invitechnél, különböző újgenerációs, részben K+F projektek megvalósításában. Közreműködött az IoT fejlesztések elindításában, a terület vezetőjeként az új technológiák kutatásával és az új üzleti lehetőségek fejlesztésével foglalkozik

Gódor István, szenior kutató, Ericsson

Gódor István az Ericsson Magyarország szenior kutatója. A BME-n szerzett villamosmérnöki MSc-t majd PhD fokozatot. Több mint 75 tudományos cikk és szabadalom szerzője. Több neves nemzetközi konferencia tudományos programbizottságának tagja (IEEE ICC, IEEE VTC, IEEE PIMRC), rangos folyóíratok (pl. IEEE Communications Magazine) állandó bírálója. 2014-ben megkapta az IEEE Communications Society Fred W. Ellersick díját. Kutatási területei közé tartozik a hálózatok tervezése, forgalom analízis és modellezés, önszerveződő hálózatok, közösségi érzékelés, ipari IoT. 

Varga Pál, egyetemi docens, BME TMIT SmartComLab

Varga Pál a protokoll-technológia, a hálózat-monitorozás és a hibaok-analízis területén szerzett tapasztalatait az együttműködő rendszerek területén is igyekszik hasznosítani. Több, az IoT területén tevékenykedő európai K+F projekt nemzetközi munkacsoportjának vezetője és hazai koordinátora. A BME-n teljes villamosmérnök és informatikus évfolyamokat is oktat - az Infokommunikáció, és az Információs Rendszerek Üzemeltetése című tárgyakban.

Fehér Gábor, egyetemi docens, BME TMIT HSN Lab

Fehér Gábor 2012 óta foglalkozik IoT alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, mint oktató és konzulens. Részt vett több olyan projektben is, amely az okos városokhoz kapcsolódik, illetve jelenleg is aktívan tevékenykedik ilyen projektben. A BME-TMIT Okos Város labor egyik megalkotója.

 

Díjazás

A döntőbe jutott csapatok mindegyikét 50.000 Ft-tal támogattuk a prototípus elkészítésében.

A döntőben a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművek az Innovációs Track-ban 300.000 Ft-os, a Tematikus Track-ban is 300.000 Ft-os  pénzjutalomban részesülnek.
A többi versenyző közül a közönség által legjobbnak ítélt versenyző kapja a 150.000 Ft-os közönségdíjat. A három díj tehát három különböző csapathoz jut.

Mindemellett az S&T Consulting Hungary Kft 200.000 Ft-os különdíjat ajánlott fel annak a csapatnak, amely a legszéleskörűbben alkalmazta az S&T által képviselt Thingworx IIoT platformot és az abba ágyazott Vuforia Augmented reality szoftvert.