Okos város és tárgyak Internete (IoT)

Mitől okos egy város? Leginkább a minket körülvevő  intelligens környezettől, és a helyfüggő, személyre szabott alkalmazásoktól, szolgáltatásoktól. Ma már a tárgyak is Interneteznek (Internet of Things - IoT) amivel minden kütyü összekapcsolódik és okossá válik. Műhelyünkben a szenzoroktól kezdve a felhőben működő alkalmazásokig minden területen lehetőség van bekapcsolódni az okos városok és az IoT eszközeinek megismerésébe és fejlesztésébe. Foglalkozunk szenzor tervezéssel és építéssel (Arduino, STM32, ESP, RaspberryPi), szenzorrádiós kommunikációval (nRF24, Bluetooth, WiFi, LoRa), IoT keretrendszerekkel, okosváros és IoT alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal (Android, Unity), valamint szenzorrendszerekre épülő, a felhő számítási kapacitását is igénybe vevő robotikai rendszerekkel (cloud robotics).

Vezető konzulens: 
Miért ezt a műhelyt válaszd?: 
A jövő okos városai most épülnek, és nagy szükség van olyan mérnökökre, akik szakértői ennek a területnek. Az okosodás egyik útja a tárgyak Internetre kötése (IoT). Mi okos városokhoz és IoT-hez értő szakértőket szeretnénk képezni!
Feladatok a műhelyben: 

Íme néhány lehetséges tématerület:

  • Szenzorok: Pozíció érzékelő szenzorok, hangérzékelés, időjárás megfigyelés, egészségügyi szenzorok, mezőgazdasági szenzorok. Mikrokontroller alapú érzékelők tervezése, gyártása, programozása. (Arduino, ESP8266, STM32F, RaspberryPi kompetenciák)
  • Hálózatok: Szenzorhálózatok, járműhálózatok, tárgyak internete (Internet of Things), 5G hálózatok,  WiFi offloading.
  • Alkalmazások és szolgáltatások: RFID, NFC, mindenütt jelenlévő intelligencia, mobil alkalmazások fejlesztése (Android), kültéri és beltéri helymeghatározás, navigáció, helyfüggő és környezetfüggő szolgáltatások, crowdsourcing és crowdsensing alkalmazások, ösztönző mechanizmusok (gamification).
  • Robotika: Együttműködő, autonóm robotok. Felhő robotika, gépi tanulás, mesterséges intelligencia. Ipari IoT rendszerek.

Referenciák

Labor: 
Nagysebességű hálózatok laboratórium (HSN Lab)