Vill MSc Okos város mellékspecializáció (2015-től)

Kedvcsináló

Miről szól?

Mit értünk „Okos város” alatt? Mitől okos egy város? Leginkább a minket körülvevő  intelligens környezettől, és a helyfüggő, környezetfüggő és személyre szabott alkalmazásoktól, szolgáltatásoktól.  A vásárlókat felismerő kirakatokról, az egymással beszélgető járművekről, vagy a szemüvegünk lencséjén megjelenő turisztikai információkról néhány évvel ezelőtt csak sci-fi regényekben lehetett olvasni, de ma már mindez valóság!

Miért válaszd?

Az Okos város mellékspecializáció több főspecializáció remek kiegészítője!

 • Ha beágyazott rendszerekkel foglalkoznál …
  Tudd meg azt is, hogyan lehet integrálni a különböző szenzorokat egy okos város komplex architektúrájába, hogyan kell azokat hálózatba szervezni és hatékonyan működtetni!

 • Ha a szoftverfejlesztés érdekel …
  Ismerd meg, milyen alkalmazásokra lesz szükség a jövő városaiban, milyen követelményrendszernek kell megfelelniük, milyen új kommunikációs interfészeket kell támogatniuk!

 • Ha a mobil és vezeték nélküli hálózatok érdekelnek …
  Ismerd meg, milyen kommunikációs követelményei vannak a nagy sebességgel mozgó járművek hálózatainak vagy egy szűkös erőforrásokkal rendelkező szenzorhálózatnak!

 • Ha villamos-energia rendszerekkel foglalkoznál …
  Tudd meg, hogy a smart grid és smart metering rendszerek hogyan kapcsolódnak az okos városok többi eleméhez!

A jövő okos városai most épülnek, és nagy szükség van olyan mérnökökre, akik szakértői ennek a területnek. Mi ilyen szakértőket     szeretnénk képezni!

Szakiránytárgyak

 • Intelligens közlekedési rendszerek , (vitmma10) , TMIT
  A tárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókkal az intelligens közlekedési rendszerek alapjait, elsősorban a kommunikációs hálózatok szempontjából. A tárgy keretében bemutatjuk a közlekedési...
 • Szenzorhálózatok és alkalmazásaik , (vitmma09) , TMIT
  Az intelligens környezetek (városok, munkahelyek, otthonok) „intelligenciája” nagymértékben köszönhető a különböző falakba, úttestbe ágyazott, vagy a felhasználók intelligens eszközeibe integrált és...

Szakirány laboratórium

 • Okos város laboratórium , (vitmmb04) , TMIT
  A tantárgy célkitűzése az Okos város koncepció megvalósítását támogató hardver és szoftver architekturális építőkövek széles spektrumából néhány reperezentáns elem bemutatása, ezek segítségével...

Ajánlott kiegészítő tárgyak

 • Adatelemzési platformok
  Az okos városokban a temérdek szenzor, jármű és felhasználó hatalmas mennyiségű adatot generál, melyeket szűrni, feldolgozni, elemezni kell, lehetőleg valós időben. A „Big Data” ma az egyik legfontosabbnak tartott kutatási és fejlesztési terület. A tárgyban bemutatjuk az adatbányászat, a gépi tanulás, és az adatelemzés elvi hátterét, különböző vizuális programozási metodikát használó adatbányászati megoldásokat, és külön figyelmet szentelünk a Hadoop platform bemutatására.
 • Infokommunikáció az intelligens villamos energia (Smart Grid) hálózatokban
  Az okos városok egyik alapvető jellemzője az energiatudatosság. A fogyasztók helyben és időben dinamikusan változó igényeiről és felhasználási szokásairól gyűjtött információk alapján a Smart Grid hálózatok képesek automatikusan növelni az elektromos hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát.

Önálló labor / TDK / Diplomatervezés

Ha szeretnéd, az Okos városhoz köthető önálló labor és diplomaterv témát is választhatsz, függetlenül a főspecializációd témájától és gazdatanszékétől. Íme néhány lehetséges tématerület:

 • Hálózatok: Szenzorhálózatok, járműhálózatok, tárgyak internete (Internet of Things), 5G hálózatok,  WiFi offloading.
 • Alkalmazások és szolgáltatások: RFID, NFC, mindenütt jelenlévő intelligencia, mobil alkalmazások fejlesztése (Android), kültéri és beltéri helymeghatározás, navigáció, helyfüggő és környezetfüggő szolgáltatások, crowdsourcing és crowdsensing alkalmazások, ösztönző mechanizmusok (gamification).
 • Biztonság és megbízhatóság: Hálózati biztonság, szolgáltatás biztonság, adatbiztonság, megbízhatóság, privacy.
 • Beszéd– és médiatechnológiák, adatbányászat: Beszédfeldolgozás, szintézis, felismerés; grafikus interfészek tervezése, kiterjesztett valóság (Augmented Reality) alkalmazások, gesztusfelismerés és gesztusvezérlés; adat- és szövegbányászat, big data.

Kapcsolódó PhD képzés

Ha szeretnéd magad tovább képezni az MSc fokozat megszerzése után a műszaki tudományok területén, és érdeklődsz a tudományos kutatás iránt is — amit ajánlunk: doktorandusz-jelölt program és ösztöndíj már MSc hallgatóknak is!

Ipari partnereink

A specializáció kiemelt partnerei a Magyar Telekom, akik Szolnokon építik Magyarország legnagyobb okos város rendszerét, és az Ericsson. Mindkét partner munkatársai részt vesznek majd az oktatásban, diplomaterv témákat javasolnak, és szakmai gyakorlatra is fogadják a hallgatókat.

Szakirány generikus tárgyak

A specializáció szórólapja (PDF)