Mobilhálózatok energiatakarékos üzemeltetése

Szerző: 
Béres Roland
Konzulens (TMIT): 
Év: 
2012
Helyezés: 
3. helyezés

Napjainkban a kommunikációs hálózatok legnagyobb energia felhasználója maga a technológia. A mobilhálózatok esetében a technológia alatt a bázisállomásokat értjük, ezek energia felhasználása teszi ki a teljes fogyasztás jelentős részét. Célom egy olyan szimuláció elkészítése volt, amely segítségével szemléltetni tudom, hogy a Vertical Handover és Horizontal Handover technikák alkalmazásával fogyasztáscsökkenést lehet elérni, így energiát takaríthatunk meg, ezáltal a környezetvédelmi és a gazdasági hatások is jelentősek.

A szimuláció háromféle mobil technológiát (GSM, UMTS, LTE) kiszolgáló hálózat működésének megjelenítésére alkalmas. A grafikus felület segítségével tetszőleges hálózat felépíthető és változtatható számú mobil állomásokkal végezhetjük el a vizsgálatokat. Abban az esetben, ha egy bázisállomás által közvetített technológiát az antenna hatótávolságán belül egy mobil állomás sem szeretne használni, akkor a közvetítő egységet lekapcsoljuk, majd a technológia iránti igény beérkezése esetén újra üzembe helyezzük.

A valósághű adatok elérése érdekében célom reális forgalmi adatok, statisztikák, modellek beépítése a szimulációba, valamint a konkurens vállalatok együttműködésének lehetőségeit is vizsgálom. Bizonyos esetekben érdemes mérlegelni, hogy kis számú mobil állomás kiszolgálása helyett megéri-e a más szolgáltató bázisállomásának átadni a mobil állomások kiszolgálását. Ilyenkor az üzemeltetési és az esetleges „bérlési” költségek aránya a mérvadó. Emellett többféle egyedi szimuláció futtatására is lehetőség van, melyek a különböző napszakokban váltakozó terhelés figyelembe vételével szolgálnak fogyasztási adatokkal.

A különböző futtatások eredményeit táblázatos és grafikonos formában is összegzem, így minél több reális szimuláció alkalmas szemléltetni, hogy a javasolt technikák beépítése a hálózatok működésébe a fogyasztás csökkenését eredményezheti. Tervezem további technológiák beépítését, valamint a vezetékes hálózatok modellezését is.