További együttműködési tervek az Ericsson és a BME között

Magnus Frodigh, az Ericsson alelnöke és a kutatási részlegének (Ericsson Research) vezetője a harminc éve folyó együttműködés folytatásáról tárgyalt a BME vezetőivel.

A megbeszélésen részt vett Czigány Tibor rektor úr, Verseghi-Nagy Miklós kancellár úr, Charaf Hassan dékán úr, tanszékünkről Varga Pál tanszékvezető, illetve Vida Rolland és Toka László a HSN Lab részéről.

A délelőtti vezetői workshopot követően laborlátogatásokra került sor a TMIT, HIT és HVT tanszékeken.

Az Ericsson több mint három évtizede stratégiai partnerként számol a BME-vel, azon belül a Nagysebességű Hálózati Laboratórium (High-Speed Network Laboratory – BME HSN Lab) az egyik legjelentősebb a cég Svédországon kívüli akadémiai partnerei közül. A BME-n 1992-ben kezdte meg működését a BME HSN Lab, amely nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is egyedülállóan, az Ericsson globális kompetenciaközpontja lett. Az Ericssonnal kialakított együttműködésnek köszönhetően komplex 5G élő hálózat és tesztinfrastruktúra támogatja a Műegyetem képzési és kutatásfejlesztési tevékenységét. A BME és az Ericsson mérnökei számos projekt keretében dolgoznak mezőgazdasági és ipari megoldásokon, amelyekkel az 5G rendszerek előnyeit új, intelligens ipari alkalmazásokkal és kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével bővítik. Mára a BME HSN Lab meghatározó tudáscentrummá fejlődött és nemzetközi hírnevet szerzett a távközlési hálózatok és technológiák területén. Az elmúlt három évtizedben több mint 100 PhD-hallgató szerzett doktori fokozatot, harmincnál több technológiai szabadalmat nyújtottak be, és mintegy 1000 tudományos publikációt jelentettek meg a HSN Lab munkatársai.

A BME és a svéd telekommunikációs vállalat vezetői a nemzetközi együttműködési lehetőségekre is kitértek. A találkozón elhangzott, hogy a BME évek óta messze a legjelentősebb nemzeti szereplője az Európai Unió innovációs keretprogramjának, a Horizont Európa programnak. Az uniós csatlakozás óta a Műegyetem az EU innovációs keretprogramjainak felhívásaira legsikeresebben pályázó intézmény (az egyetemek mellett az összes pályázó szervezetet és vállalkozásokat is tekintve), nemcsak Magyarországon, hanem a V4 országok összevetésében is. A BME és az Ericsson a közös szakmai háttérre és eredményekre építve, szorosabb együttműködést terveznek Horizon Europe pályázatok benyújtásához kapcsolódóan is.