A jövő Internetje torlódásszabályzás (TCP) nélkül

Témavezető (TMIT): 
Doktori iskola: 
Informatikai Tudományok Doktori Iskola
Kiírás dátuma: 
2011. 06. 01
Érvényesség: 
futó
Téma leírása: 

A mai Internet egyik legfontosabb funkciója a torlódásszabályzás, amit többnyire a TCP végez. A TCP alapelve az, hogy visszaszabályozza a folyam küldési sebességét amennyiben torlódást érzékel. A jelenlegi TCP sok problémája azt eredményezte, hogy számos új TCP verzió született, amelyekkel próbáltak nagysebességű és veszteséges környezetekben is hatékony szabályzást megvalósítani. Optimális protokollt nem sikerült kifejleszteni és valószínűleg, hogy nem is várható univerzális megoldás.

A jövő Internetjének egy lehetséges alternatívája az, hogy nem alkalmaz semmilyen torlódásszabályozást. Az elv az lehet, hogy egy alkalmazás amilyen gyorsan lehet próbálja elküldeni mindig az adatait. Természetesen ha sok alkalmazás küld maximális sebességgel akkor magas csomagvesztés várható. Ezen vesztésekből eredő hibákat azonban hatékony hibajavító kódolással védeni lehet.
A témát választó doktorandusz feladata a torlódásszabályzás nélküli Internet megvalósításának lehetőségeinek megvizsgálása. A feladat analitikus, szimulációs és esetleg laboratóriumi teszthálózatban való elemzést jelent.

Kutatási feladatok:

  • A hibajavító kódolási eljárások irodalmának áttekintése és feldolgozása.
  • Az Internet veszteségi modelljeinek elemzése.
  • A torlódásszabályzás nélküli paradigma kidolgozása
  • Fair ütemezők vizsgálata a javasolt paradigmához.
  • A javasolt megoldás analitikus, szimulációs és teszthálózati elemzése
Labor, csoport: 
Nagysebességű hálózatok laboratórium (HSN Lab)