Elkészült a TeleCalm+ távfelügyeleti rendszerünk prototípusa

Régen a családtagok közel laktak egymáshoz, és tudtak egymásról gondoskodni. Elég volt reggel kinézni az ablakon és ha füstölt a szüleid házán a kémény azt jelentette, minden rendben van. Ha nem volt füst, akkor valami történhetett, át kellett tehát menni, ellenőrizni. Ma a családtagok gyakran távol kerülnek egymástól, de továbbra is tudni szeretnénk, hogy a szeretteink jól vannak és élik a megszokott mindennapjaikat. A füstölő kémények helyett azonban infokommunikációs megoldások segítenek ebben, számos új lehetőséget nyitva arra, hogy az idősödő családtagjainkról gondoskodjunk.

A TeleCalmPlus egy egyszerű és könnyen használható távfelügyeleti (telecare) megoldás, mely pont ezzel a céllal készült.

"A rendszer tartalmaz a felhasználók otthonában elhelyezett érzékelőket (szenzorokat)  egy felhő-alapú szerver megoldást az adatok tárolására és feldolgozására, és egy okos telefonokon futó távgondozó alkalmazást."
(Vidács Attila, BME-TMIT)

Az érzékelt tevékenységek és fiziológiai információk alapján melyeket ezek az eszközök gyűjtöttek, a TeleCalmPlus rendszer egy általános értékelést nyújt a felhasználó egészségi állapotáról, mely egy távoli okostelefonról leolvasható.

"Minden adat felkerül a felhőbe, ahonnan egyszerűen lekérdezhető, a Wislab vizualizációs megoldásunk segítségével. Mindemellett a rendszer biztonságos, a felhasználó teljes mértékben ellenőrizheti, kinek lehet hozzáférése a személyes adataihoz."
(Milan Simek, Brno University of Technology, Csehország)

A TeleCalmPlus rendszer egyszerűen bővíthető új érzékelők hozzáadásával. Egy példa erre az iCube, mely játékos módon segít az Alzheimer és a Parkinson kórban szenvedők állapotának felmérésében.

"Az iCube mozgásérzékelőket tartalmaz, melyek rögzítik játék közben a kockát forgató személy kezének remegését, az adatokat pedig feltölti a felhőbe. Ezen felül, a kocka oldalain levő elektronikus kijelzőkön memória játékok futnak." (Yi Ren, NCTU, Taiwan)

A TeleCalmPlus megoldás egyedisége az, hogy a ritka vészjelzések helyett, egy folyamatos pozitív visszajelzést nyújt a felhasználó egészségi állapotáról, biztosítva a családtagokat arról, hogy minden rendben van. Ha viszont egy problémát észlel a rendszer, természetesen továbbra is azonnal riasztást küld.

"Azt gondolom, hogy a jövőben a családok egyre gyakrabban hagyatkoznak majd infokommunikációs megoldásokra hogy a szeretteik egészségi állapotát nyomon követhessék. A TeleCalmPlus a tökéletes megoldáserre a célra."(Vajda Lóránt, BME EMT)

Azon kívül, hogy szociális szempontból mennyire fontosak, a TeleCalmPlus-hoz hasonló  életvitelt segítő alkalmazások új piaci lehetőségeket nyitnak, és megkönnyítik az életminőség fenntartását, javítva az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat a közpénzek fenntartható felhasználása mellett.

Már több cég is felkeresett minket, és kifejezték hajlandóságukat a rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatban. (Peter Farkas, Pan-European University, Szlovákia)

 

Projekt résztvevői a TMIT-en

  • Vidács Attila
  • Vida Rolland
  • Géróné Molnár Valéria
  • Géhberger Dániel (hallgató)
  • Lovász Ákos (hallgató)

 

TeleCalm+ projekt videó