COMBO BONUS

Alapadatok
Projekt teljes neve: 
Vezetékes és vezeték nélküli hozzáférési és elosztóhálózatok konvergenciája
Típus: 
BONUS
Kategória: 
EU FP, Horizon 2020
Időtartam: 
2013. 01. 01 - 2016. 09. 30
Projektvezető (TMIT): 

  • Kedvezményezett neve: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Projekt címe: Vezetékes és vezeték nélküli hozzáférési és elosztóhálózatok konvergenciája
  • Szerződött támogatás összege: 8.710.838,- Ft
  • Támogatás mértéke: 15%
  • Projekt azonosító száma: EU_BONUS_12-1-2013-0004

E BONUS pályázat a BME EU FP7 COMBO projekt részvételét segítette.
További információ: https://www.tmit.bme.hu/eu-fp7-combo

Projekt leírás

A társadalmunkat átformáló, mindenki számára elérhető szélessávú kapcsolat a hálózati infrastruktúrát érintő óriási beruházásokat tesz szükségessé. A mögöttünk hagyott években, évtizedekben a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok egymástól függetlenül fejlődtek és váltak egyre hatékonyabbá. A két terület szabványosítási szervezetei napjainkban is elkülönülnek egymástól, és a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok konvergenciája (Fixed-Mobile Convergence, FMC) a szolgáltatási szinten, IP szolgáltatások és IMS alrendszerek révén érvényesül, egy közös szolgáltatás-vezérlési réteg alkalmazásával. A COMBO projekt átfogóbb megoldásként közvetlenül a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok konvergenciáját helyezi előtérbe, amely egyszerre vezet optimális és zökkenőmentes felhasználói élményhez, valamint optimális hálózati infrastruktúrához, és így teljesítménynövekedéshez, költségcsökkentéshez és hatékonyabb energiafogyasztáshoz.

Ezen célok elérése érdekében a COMBO új, integrált vezetékes és vezeték nélküli, szélessávú hozzáférési és elosztó-hálózati architektúrákat dolgoz ki és értékel különféle alkalmazási területeken (sűrűn lakott nagyvárosi, városi és kistelepülési környezetben). A COMBO által javasolt architektúrák az innovatív „Next-generation Point of Presence” (NG-POP) koncepción alapulnak, és a vezetékes és vezeték nélküli hozzáférési hálózatok együttes optimalizálását teszik lehetővé. Így elérhető az alapvető funkciók elosztottabb működése, valamint a berendezések és végső soron a hálózati infrastruktúra jobb kihasználása a teljes hálózatban.

A vezetékes és vezeték nélküli hálózatok konvergenciája egy olyan, világosan kirajzolódó trend, amelyben fontos az EU szerepének erősítése, és kutatási, majd fejlesztési területen az elsőbbség megszerzése és megtartása.