Elhunyt Dr. Tarnay Katalin

Elhunyt Dr. Tarnay Katalin, tanszékünk címzetes egyetemi tanára

Temetése 2020. október 16-án 12 órakor lesz az Óbudai temetőben.

„A jó harcot megharcoltam, a pályát megfutottam, a hitet megtartottam.”

Dr. Tarnay Katalin 1933-ban született Nyíregyházán.  A BME Villamosmérnöki Karán végzett 1956-ban. A BHG-ban, majd a KFKI-ban átviteli hálózatok protokolljaival foglalkozott. Vendégkutatóként a IIASA-nál számítógéphálózat modellezéssel és a SWIFT-nél pénzügyi teszteljárásokkal foglalkozott. A NOKIA-ban  tesztelés stratégiai tanácsadó volt 2003-ig. A kutatással és munkával párhozamosan 1980-tól az egyetemi oktatásban is részt vett a BME Távközlési és Telematikai Tanszékén, és a veszprémi Pannon Egyetemen. Egy félévet oktatott a Montreáli Egyetemen, előadássorozatot tartott a pekingi Tsinghua Egyetemen és a Bangalore-i Műszaki Egyetemen.

PhD témavezető volt, tanítványai közül 10-en szereztek sikeresen fokozatot. Szerkesztőbizottsági tagja volt a Hiradástechnika, Elsevier Computer Standards and Interfaces és a Reseuaux et Informatique Repartie lapoknak. Részt vett szervezőként és előadóként hazai és nemzetközi konferenciákon. Konferencia kiadványokat és egyéb szakmai könyveket lektorált és publikált. Az Egyesült Államokban 2011-ben és 2013-ban is jelent meg kiadvány, mely munkálataiban szerzőként és szerkesztőként is részt vett. Munkáját 1981-ben Közművelődési díjjal, 1993-ban az MTA Lónyai-díjával, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével és 2005-ben IBM Faculty Award-dal ismerték el.

Bemutatása a TMIT honlapon: https://www.tmit.bme.hu/tarnay-katalin-portre, illetve az NJSZT Informatikai Fórumban: https://itf.njszt.hu/szemely/tarnay-katalin

A vele készült portréfilm itt érhető el:  https://www.youtube.com/watch?v=a1y4cAG5Gg4