Többszörös linkhibák lokalizáció optikai hálózatokban

Tantárgy: 
Szakdolgozat (BSc)
Hallgató: 
Konzulens (TMIT): 
Szemeszter: 
2012/2013 1. félév (ősz)

Napjainkban az internet rohamos fejlődése és a felhasználók számának robbanásszerű növekedése nagy megterhelést jelent a kontinenseken átívelő gerinchálózat számára. Ezen gerinchálózat általában optikai szálas átvitelt jelent, a hatalmas sávszélesség igények miatt. Azonban, az optikai szálakkal történő kommunikáció robosztusságához szükséges a hálózat állandó felügyelete, meghibásodás esetén a hiba helyének azonnali meghatározása és a hiba elhárítása.

A dolgozatomban egy kombinatorikus csoporttesztelési algoritmus használatának lehetőségét vizsgálom meg az optikai hálózatban, a hálózat többszörös meghibásodása esetén, a hiba azonnali lokalizációjának céljából.

A munkám során először bemutatok egy ajánlott hibalokalizáló algoritmust és a hozzá kapcsolódó fogalmakat, majd a kombinatorikus csoporttesztelési eljárások irodalmát, különös tekintettel az eljárás alkalmazhatóságára a nagy kiterjedésű optikai hálózatokban.

A továbbiakban ismertetem a szimulációs környezetet és egy új kombinatorikus csoporttesztelési konstrukció kódgenerátorának implementálását és a szimulációs környezetbe való integrálását.

Az implementáció után a szimulátor segítségével összehasonlítom több kombinatorikus csoporttesztelési eljárás használatának lehetőségeit az optikai hálózatokban.