IPv6 protokoll-verem implementálása 6LoWPAN támogatásával a Wiselib könyvtárhoz

Tantárgy: 
Szakdolgozat (BSc)
Hallgató: 
Konzulens (TMIT): 
Konzulens (külső): 
Dr. Dennis Pfisterer (University of Lübeck)
Szemeszter: 
2012/2013 1. félév (ősz)

A vezetéknélküli szenzorhálózatok, valamint a "Tárgyak Internete" (Internet of Things - IoT) jövőképe előrevetíti, hogy az Internetre kapcsolt eszközök száma 2020-ra elérheti az 50 milliárdot. A hálózati végpont ilyen nagy száma elkerülhetetlenné teszi az IPv6 (Internet Protokoll v6) alkalmazását. Ennek azonban ellentmondani látszik az a tény, hogy a szenzorhálózati elemek (ún. mote-ok) korlátos erőforrásokkal, kis számítási- és memóriakapacitással, valamint a korlátos energiaellátással rendelkeznek. A megoldás a 6LoWPAN (IPv6 over Low power Wireless Personal Area) IETF munkacsoport javaslatának alkalmazásában rejlik. A hallgató feladata egy teljes IPv6 protokoll verem implementálása generikus szenzorhálózati plattformon, majd tesztelése szimulációs környezetben valamint valós mérési elrendezések vizsgálatával is.

A hallgató feladata:

  • Készítsen specifikációt és rendszertervet egy 6LoWPAN megoldást támogató generikus, plattformfüggetlen IPv6 protokoll verem. A protokoll verem támogassa az UDP és ICMPv6 üzenetküldést.
  • Implementálja a megtervezett IPv6 protokoll vermet a Wiselib szenzorhálózati algoritmus könyvtárba.
  • Tesztelje az implementációt valós hardveren (iSense) és szimulált környezetben (pl. Shawn szimulátor) egyaránt, különböző hálózati topológiák figyelembe vételével.
  • Vizsgálja meg, mennyiben képes együttműködni a készített implementáció az iSense szenzor eszközökön futó IPv6 megoldással.
  • Végezzen részletes teljesítményelemzést az implementált megoldást más létező megoldásokkal összehasonlítva. A kapott eredményeket értékelje.
  • Az elvégzett munkát részletesen dokumentálja.