Jövő internet előadások az NMHH-ban

A TMIT munkatársai idén októberben és novemberben előadásokat tartottak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai számára az internet következő generációjához, a Future Internet-hez kapcsolódó témakörökben.

Ebben a – Sallai Gyula által szervezett – sorozatban Maliosz Markosz „Felhő hálózatok, felhő architektúrák” címmel tartott előadást, ahol bemutatta a hálózati funkciók virtualizálásának témakörét, kitérve a skálázhatóságra, sávszélességre, hibatűrésre, konvergenciára, valamint a szoftver vezérelt hálózatok (SDN) és a felhő kapcsolatára.

A következő előadást Fehér Gábor tartotta „Információ biztonság és privacy a jövő internetében” címmel, ahol részletesen szó volt a titkosságról, felhő szolgáltatásokról, felhőben tárolt adatok életciklusáról, védelméről és a magánszférát erősítő technológiákról (PET).

Az utolsó két előadásban Gáspár Csaba mutatta be a Big Data témakört. „A Big Data jelenség, és ami mögötte van” című előadás a technológiai és üzleti megközelítésről, technológiáról (Hadoop és a kapcsolódó ökoszisztémáról), data science szemléletváltásról és a saját adataink big data elemzéséről szólt. A „Big Data a web és a média világában” című lezáró előadásban a hallgatóság részletesen megismerhette a Big Data jelenség hatásait, alkalmazási példáit a hírportáloknál, webáruházakban, közösségi médiában; valamint az előadó bemutatta a Big Data perspektíváit az ajánlórendszerekről a személyre szabottság ígéretéig.