2021-ben is jön a TMIT IoT-Verseny !!!

Vajon mire tudják használni a tárgyak az internetet? Hogyan lesz az emberek élete biztonságosabb, kényelmesebb, egyszerűbb, ha a környezetünkben lévő eszközök elkezdenek egymással kommunikálni? Milyen új okos tárgyak jelenhetnek meg, ha az Internethez ugyanolyan könnyen tudnak majd csatlakozni mint az elektromos hálózathoz?

Ha vannak válaszaid a fenti kérdésekre, és nem félsz a megmérettetéstől, pályázz a TMIT Internet of Things versenyre! Lehetsz BSc-s vagy MSc-s mérnökhallgató, dolgozhatsz egyszemélyes vagy 2-4 fős csapatban, akár más egyetemek hallgatóival is. A fontos csak az, hogy kezdetben legyen egy jó ötleted, és később egy prototípus, amin be is tudod mutatni.

Idén a verseny kiemelt tématerülete: "AI és IoT - Mesterséges Intelligencia az IoT alkalmazásaiban".

Írd le az ötleted legfeljebb egy oldalban, térj ki arra, hogy milyen problémát old meg, kiknek szól, és hogyan illeszkedik a felhasználók életébe. Az ötlethez nem szükséges itt még a megvalósítást bemutatni, erre a következő fordulóban kerül majd sor. Illusztráld képekkel, és ha gondolod, egy rövid, kb. 1 perces videóval (a videó készítése opcionális, de egy jó videóban nyilván nagyon meggyőzően be lehet mutatni az ötletet). Ezeket küldd el nekünk, hogy bekerülhess azon csapatok közé, akik a következő fordulóban már a megvalósítási ötleteket mutathatják be. A döntőbe végül hat csapat kerül, akik egy szakmai zsűri előtt mutathatják be munkájukat. A döntőbe jutott csapatoknak üzleti és szakmai mentort is biztosítunk.

Határidők:

Az ötleteket bemutató pályaműveket 2021. április 4. éjfélig küldhetitek be az iot-verseny@tmit.bme.hu címre.

A középdöntőbe került csapatoknak 2021. április 10-ig küldünk visszajelzést a további teendőkről. A középdöntőre májusban kerül sor. Itt a csapatok bemutatják a prototípus megvalósításának műszaki tervét, a megvalósításhoz tervezett erőforrásokat, várható költségeket. A középdöntőből a szakmai zsűri 6 pályázatot választ ki, amelyek majd a döntőben versenyezhetnek. A középdöntő konkrét formája és időpontja az ötletpályázat értékelésével egy időben kerül meghirdetésre.

A csapatok előrehaladását a döntőig egy szeptember eleji workshop keretében hivatalosan is ellenőrizzük. Ezen a csapatok bemutatják a megvalósítás előrehaladását.

Az elkészült prototípusok a zsűri és a közönség előtti bemutatására 2021. szeptember 23-án kerül sor.

További részletek

A verseny menete

A verseny többfordulós. Az első forduló (ötlet-pályázat) legjobb munkái a középdöntőbe kerülnek. A középdöntőbe bejutó csapatok a második fordulóban már az ötletek megvalósításával is versenyeznek. A középdöntőből a hat legjobb ötletet és magvalósítást beküldő csapat jut tovább a döntőbe (prototípus-verseny). A továbbjutó csapatoknak további négy hónap áll rendelkezésükre, hogy megvalósítsák az ötletet bemutató prototípust. A csapatoknak a döntő felé vezető úton műszaki és gazdasági/üzleti konzultációt nyújtanak a szponzorok és a BME-TMIT szakemberei.

A döntő során minden csapat egy 10 perces prezentációban mutathatja be prototípusát a szakmai zsűrinek. Ezt követően a zsűri és a közönség kipróbálhatja a prototípusokat, majd értékeli azokat. Az eredményt a szervezők a helyszínen hirdetik ki.

Versenyzők

A versenyre BME hallgatók jelentkezhetnek, egyszemélyes vagy olyan 2-4 hallgatóból álló csapattal, melynek legalább egyik tagja BME VIK hallgató. A csapat végleges összetételét legkésőbb a második fordulóig kell meghatározni. Az ötlet benyújtása így történhet akár egyénileg is, majd a csapat szervezése kezdődhet az első forduló kedvező elbírálása után is.

Ötlet-pályázat

A verseny első körében írásban kell bemutatni a megvalósítani kívánt ötletet. Az ötletnek még nem kell tartalmazni a megvalósításra vonatkozó részleteket, azonban már a benyújtásnál érdemes figyelembe venni, hogy a döntőben majd egy prototípust kell bemutatni! Az elbírálás során az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

  • A javasolt megoldás használjon szenzorokat.
  • A szenzoradatok begyűjtéséhez használja az internetet.
  • Építsen tudást a gyűjtött adatok alapján.
  • A megoldás támaszkodjon a mesterséges intelligencia által nyújtott képességekre
  • A megoldás megvalósíthatósága legalább demonstrációs szinten.

A rövid írásos anyag mellé (opcionálisan) vagy akár ahelyett készíthettek egy kb 1 perces liftbeszéd videót is, mely bemutatja az ötletet. Mi az a liftbeszéd: https://allasinterjutechnika.hu/liftbeszed

A zsűri azokat a pályázatokat juttatja tovább, ahol az ötlet meggyőző, az IoT és AI technológiák megfelelően felhasználhatóak és nem utolsó sorban az ötlet megvalósíthatónak látszik. Figyelembe vesszük a hasznosságot és a pályamű külalakját is. A beadott pályamű lehet magyar vagy angol nyelvű, illusztrálható képekkel, diagramokkal, illetve a már említett videóval. A szöveget szakmai közönségnek kell írni, legfeljebb egy A4 oldal terjedelemben. A pályaműveket PDF formátumban az iot-verseny@tmit.bme.hu címre kell eljuttatni 2021. április 4. éjfélig. A videókat fel kell tölteni valamilyen tartalommegosztó portálra, és egy linket kell csak az e-mail-be illeszteni. 

Középdöntő

A középdöntőt május elején szervezzük, pontos megvalósításáról az ötlet-pályázat eredményhirdetésével egy időben tájékoztatunk. A középdöntőben az ötletre épülő prototípust műszaki tervét kell bemutatni minél részletesebben, illetve be kell mutatni a projekt által használni kívánt erőforrásokat és végül egy költségtervet a prototípusra illetve a termékre. A középdöntőben már az ötlet és megvalósítása mögött álló teljes csapatot be kell mutatni.

A döntőben azok az ötletek kerülnek be, amelyeket a projekt műszaki- és költségtervei alapján a zsűri a legjobbaknak ítél. Nagyon fontos, hogy az ötletet megvalósító prototípus bemutatható legyen.

Díjazás

A döntőbe jutott csapatok mindegyikét 50.000 Ft-tal támogatjuk a prototípus elkészítésében.

A döntőben a zsűri által legjobbnak ítélt csapat 500.000 Ft-os pénzjutalomban részesül. A többi versenyző közül a közönség által legjobbnak ítélt versenyző kapja a 200.000 Ft-os közönségdíjat. Ezen felül további különdíjak is kiosztásra kerülnek majd. 

Egyéb feltételek

A prototípus előállításában csak a csapattagok vehetnek részt. Minden egyéb segítséget, felhasznált kódrészletet, műszaki tervet, módszert a prezentációhoz mellékelt nyilatkozatban hivatkozni kell, ha azok nem közismert technológiák, és nem egyértelmű, hogy nem képezik a versenyzők saját munkáját.