BSc specializációválasztás (info, vill) tanszéki bemutató (IB210)

Időpont: 
2017. 05. 08. 09:00 - 12:00

Szeretettel várunk minden BSc specializációválasztás előtt álló hallgatót a TMIT tanszéki (info, vill) specializáció bemutatóra május 8-án (hétfőn) 9:00-12:00-ig a BME I épület IB210-es teremben! Beszélgethettek a specializációk felelőseivel, oktatóival, tárgyakról, önálló labor témákról, projektekről, továbbtanulási lehetőségekről. És mutatunk majd néhány látványos demót arról, hogy milyen érdekes feladatokkal lehet nálunk foglalkozni.

Íme egy ízelítő ezekből a demókból:

UWB beltéri helymeghatározás

A több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztések eredményeképpen napjainkra elérhetővé vált a beltérben már hatékonyan használható rádióhullám alapú uwb (ultra-wide-band) helymeghatározás. Demonstrációnkban bemutatjuk a technológia által elérhető szolgáltatásokat. Tapasztalt kollégáink segítségetekre lehetnek a, nem csak rádiós, beltéri helymeghatározási technológiák gyakorlati használhatóságában is.

Lego kamion a felhőben

A demó során az Ericsson nyílt forráskódú TITAN termékével vezérelt Lego autót mutatunk be, amely a világ bármely pontjáról irányítható. A weben elérhető GUI-n lévő gombok az MQTT, egy könnyúsúlyú IoT protokoll segítségével parancsokat küldenek a felhőbe. Ezekre a parancsokra az autó feliratkozik, így megkapja, majd feldolgozza őket, és a parancsban foglaltak szerint vezérelt motorokkal mozog. Egy korábbi bemutató során az autót Brazíliából is irányították.

Sportolj okosan - IoT sportanalitika a felhőben

Mozgásadatok gyűjtése, feldolgozása és vizualizációja testen viselhető, illetve sporteszközökbe integrálható szenzorok segítségével, valós időben.

Hálózatból vezérelt robotok

A demó során ízelítőt adunk abból, hogy a jövőbeli 5G hálózatok milyen extrém, új szolgáltatásokat fognak támogatni. Természetesen nem a távsebészettel kezdjük, ami lehetővé teszi, hogy az operációt végző orvos akár más országban legyen. Helyette két keréken egyensúlyozó LEGO robotokat fogunk a Felhőből vezérelni.

Az Internet és az emberi agy lenyűgöző hasonlósága

A program keretében illusztráljuk a közös logikát ami az emberi agy felépítése és az Internet struktúrája mögött áll. Az agy huzalozásának három dimenziós személtetése illetve kapcsolódó kézbe vehető hálózatos játékok segítik a háttérben levő mélyebb összefüggések megtapasztalását. 

Szélessávú internetkapcsolatok minőségének vizsgálata

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy egy előfizetett internet kapcsolat minőségét hogyan tudja garantálni a szolgáltató, illetve mikor tekintünk egy hozzáférést jó minőségűnek. Előfizetői oldalon pedig az a kérdés, hogy a felhasználó kezében van-e olyan eszköz, amellyel tetszőleges időpontban, megbízhatóan ellenőrizhető az internetkapcsolat aktuális minősége a főbb paraméterek tekintetében. A bemutató során a hallgatók megismerkedhetnek a SmartCom Laboratóriumban kifejlesztett web alapú mérőrendszerrel, mely az internetkapcsolatok főbb paramétereinek vizsálatát végzi el széles sebességtartományban.

Prozódiai Oktatóprogram

Helyes beszédünk elengedhetetlen a mindennapi kommunikációban. Helytelen intonáció, ritmus esetén nem csupán a beszédünk szépsége csorbul, ám jelentésbeli eltérések is előfordulhatnak. Ezért a beszéd helyes kiejtésének oktatása nagyon fontos tényező, különösen olyan személyeknél, gyerekeknél, akik valamilyen fajta halláskárosulással rendelkeznek, így számukra a helyes intonáció és ritmus elsajátítása különösen nehéz feladat. Ehhez nyújt segítséget a Prozódiai Oktatóprogram, amely gyerekekhez adaptált megjelenítéssel és feladattípussal segít tanulni és gyakorolni a mondatok helyes ritmusát és intonációját. Az automatikus kiértékelést beszédfelismerő motor és alaphang számoló eljárások segítik. Az eredmények vizuális és számszerű visszajelzése önálló gyakorlást tesz lehetővé. A szoftvert a gyakorlatban is alkalmazzák a Dr. Török Béla Speciális Szakiskolában.

Gépi érzelem-felismerés

Mindennapi társalgásaink során a közölt nyelvi információ mellett a beszédünk számos egyéb jellemzőt is elárul rólunk. Ezek lehetnek az egészségi állapotunk, a beszélgetőpartner felé való viszonyunk, vagy éppen érzelmeink. Napjaink egyik aktuális kutatási területe az emberi érzelmek kifejeződésének vizsgálata, azok gépi felismerésének lehetősége. Alkalmazásának egyik fontos területe az emberrel kommunikáló, együttműködő robotok felhasználóélményének javítása, ám sok más mellett például ügyfélközpontok automatikus statisztikai rendszereiben is felhasználható. A Beszédakusztikai Laboratórium által bemutatott demonstráció egy automatikus gépi érzelemfelismerésre mutat példát spontán beszédfolyamban.

Beszédtechnológia, Ember-gép kapcsolatok és Deep Learning

A Beszédtechnológia és Intelligens Interakciók Laboratórium bemutatja a magyar nyelvű beszédszintézis technológiáit (női és férfi hangon) amelyek egy része ipari alkalmazásban (MÁV, K&H Bank, NCR, Telekom, stb.) is használt, másik része pedig aktív kutatási téma. Az ember-gép kapcsolatok területéről különböző megoldásokat mutatunk, mint pl. kiterjesztett valóság demókat. Laborunk 2016 óta hivatalos NVidia GPU oktatási központ, amely lehetővé teszi, hogy deep learning témakörben is számos területtel foglalkozzunk. Az itt folyó munkákkal is megismerkedhetsz a bemutatónkon.

és sokminden más...

Áttekintés az oktatásunkról: >>>ITT<<<