Az okos labdánk is főszereplő lett az új Ericsson székház átadásán

A héten ünnepélyes keretek között felavatták az új Ericsson székházat az Infoparkban. Ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök úr külön kiemelte a tanszékünkün működő HSN (High Speed Networks) kutatólabort, mint az ipar és az egyetemek közötti együttműködés mintapéldáját: 

Amikor a rendszerváltás hajnalán az Ericsson megérkezett hozzánk, nem összeszerelő üzemet, nem alkatrészgyárat, hanem azonnal szoftverfejlesztő központot alapított nálunk. Villámgyorsan felismerték, hogy a magyar szellem igazi európai minőséget képvisel, és már 1992-ben úgy döntöttek, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve laboratóriumot létesítenek a nagysebességű hálózatok kutatására. A miértre az Ericsson korábbi elnöke, Lars Ramquist adta meg a tömör választ: „Az Ericsson olyan multinacionális vállalat, amely oda költözik, ahol a tudás lakik."

A hivatalos megnyitó után több bemutatót is láthattak az ünnepségen résztvevő vendégek, ezek között sok olyan fejlesztést is, melyekben közreműködtek a HSN Labor tagjai. Az alábbi képen például egy szenzorokkal felszerelt okos focilabda látható, melyet a tanszékünkön fejlesztett Fehér Gábor, Vidács Attila és csapatuk, az Ericssonnal közösen. Ezt a labdát egyébként a tavalyi barcelonai Mobil Világkongresszuson is bemutattak már.