Intelligens elárasztásra épülő kommunikáció a közlekedésben

Doktorandusz hallgató: 
Témavezető (TMIT): 
Doktori iskola: 
Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola
Kiírás dátuma: 
2009. 05. 29
Érvényesség: 
futó
Téma leírása: 

Manapság egyre nagyobb az igény arra, úgy az autógyártók mint a közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakértők és politikusok részéről, hogy az autókat kommunikációs képeségekkel szereljék fel, lehetővé téve ezzel azt, hogy egy adott útszakaszon közlekedő jármüvek egymás között egy ad hoc jellegű hálózatot építsenek fel és tartsanak karban, és annak segítségével fontos adatokat cserélhessenek.

A hagyományos ad hoc hálózatokban használatos útválasztási protokollokat nem lehet ilyen környezetben alkalmazni; a hálózati topológiának az autók nagy sebességéből adódó nagymértékű dinamikája lehetetlenné teszi az egyes végpontok között kialakított kommunikációs útvonalak fenntartását. A megoldást különböző elárasztás alapú technikák alkalmazása jelentheti, figyelembe véve mindazonáltal azt, hogy egy „hagyományos” elárasztás jelentős mértékben pazarolná az amúgy is korlátozott vezeték nélküli kommunikációs erőforrásokat. Szükség lesz tehát olyan intelligens elárasztási megoldásokra, ahol az elárasztást irányítani, illetve korlátozni tudjuk, arra a területre ahol a célállomás tartózkodik, vagy ahova a mozgásmodelljéből és a jelenlegi helyzetéből kifolyólag predikálható, hogy mozogni fog. Az elárasztás paramétereit különböző szolgáltatásminőségi (QoS) paraméterek is befolyásolhatják: a kritikus információkat nem árt nagyobb területre, és akár többszörösen újraküldve is terjeszteni, míg a kevésbé fontos információk terjesztésénél az erőforrások kimélése hangsúlyosabb lehet.

Kutatási feladatok:

  • A vezetéknélküli kommunikáció közlekedésben való alkalmazásainak áttekintése, feldolgozása.
  • Intelligens elárasztási technikák kidolgozása, hatékonyságuk elemzése.
  • Valósághű mozgásmodellek készítése a járművek mobilitásának leírására; ezeken alapuló predikciós algoritmusok integrálása az elárasztási technikák optimalizálására.
  • Szolgáltatásminőségi (QoS) követelmények biztosítására vonatkozó megoldások kidolgozása.
Labor, csoport: 
Nagysebességű hálózatok laboratórium (HSN Lab)