Hely alapú hálózat és szolgáltatás menedzsment mobil hálózatokban

Doktorandusz hallgató: 
Témavezető (TMIT): 
Doktori iskola: 
Informatikai Tudományok Doktori Iskola
Kiírás dátuma: 
2014. 06. 30
Érvényesség: 
futó
Téma leírása: 

A hely alapú szolgáltatások előretörésével, a különböző pozícionálási technológiák kutatás-fejlesztése virágkorát éli. A szélessávú mobil internet használók mind gyakrabban igénylik a pozíciójuk figyelembe vételével kiterjesztett szolgáltatásokat. A GPS alapú pozíconálás mellett számos egyéb technológiának is van létjogosultsága: a beltéri vagy leárnyékolt területeken történő alkalmazások mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a különböző hálózat menedzsment eljárások, melyek nem igénylig az erőforrás igényes GPS tömeges használatát.

A mobil hálózati infrastruktúrán megvalósított pozícionálási technikák esetében a kihívást a rendelkezésre álló információk szűkössége és inhomogenitása jellemzi. A megfelelő pontosság elérése érdekében olyan módszerek kutatására (kialakítására és összehangolására) van szükség, mely számos implicit (pl. városban úthálózati, városon kívül topológiai, egyéb térképi és más téradat, kommunikációs protokoll) információ felhasználását is igényli. Számos adattípus rendelkezésre álló információforrásokból való kinyerése és a létező módszerek pontosítására történő felhasználása igen összetett, nem triviális feladat.

Az informatikai alkalmazások mellett felmerül a lehetőség a kinyerhető egyéb helyfüggő információk, például térerő adatok hálózatmenedzsment területen való alkalmazhatóságára is, de adatbányászati módszerekkel számos új felhasználási terület kidolgozására is lehetőség adódik. A nagy mennyiségű adatokkal való manipulációt segíthetik továbbá olyan hatékony adattömörítési technikák, melyek lehetővé teszik jelentősen csökkenő adattárigény mellett is a közel változatlan futási idejű feldolgozást.

Kutatási feladatok:

  • A mobil hálózatokban alkalmazott pozícionálási technológiák irodalmának áttekintése és feldolgozása.
  • Mobil hálózati infrastruktúrán, abból kinyerhető információk segítségével (kommunikációs protokoll adatok) ill. más forrásból származó (többnyire implicit elérhető) információk felhasználásával nagypontosságú pozíconálási eljárások kutatása (esetleg egyéb alternatív hálózat/szolgáltatás menedzsment) célra történő feldolgozhatóságának vizsgálata, új alkalmazási területek azonosítása és az alkalmazhatósági feltételek kutatása.
  • Hatékony információfeldolgozásra alkalmas adattömörítési eljárások kutatása.
Labor, csoport: 
Nagysebességű hálózatok laboratórium (HSN Lab)