Valósidejű operációs rendszer fejlesztése az iSense platformra

Tantárgy: 
Diplomatervezés (MSc)
Hallgató: 
Konzulens (TMIT): 
Konzulens (külső): 
Carsten Buschmann (Coalesenses GmbH)
Szemeszter: 
2013/2014 2. félév (tavasz)
2014/2015 1. félév (ősz)

A beágyazott rendszerek gyors terjedésnek indultak. A trendeket figyelembe véve 2020-ra 50 milliárd eszköz kapcsolódhat az Internetre, melyeknek a nagy része beágyazott, "okos" rendszer lesz. Ezen eszközök operációs rendszereinek biztosítaniuk kell a precíz és megbízható futási környezetet, hogy kielégíthessék az alkalmazások igényeit.

A szakdolgozat célja egy teljes valós-idejű operációs rendszer (angolul Real-Time Operating System - RTOS) elkészítése Jennic mikrokontrollerekre. Az új rendszer nagyban épít a Coalesenses GmbH által fejlesztett (nem valós-idejű) iSense operációs rendszerre. Az új iSense RTOS egyrészt az első teljes RTOS JN5148 és JN5168 mikrokontrollerekre, másrészt egy az igen kevés fellelhető C++ alapú valós-idejű beágyazott operációs rendszer közül.

Az iSense RTOS képes különböző fontossági szinteken ütemezni a feladatokat, biztosítani az ezek közötti szinkronizációt, képes továbbá megvédeni a megosztott erőforrásokat és ki tudja használni a mikrokontrollerek által nyújtott alacsony fogyasztású módokat. A rendszer tartalmaz perifériákat vezérlő elemeket, többek között egy megszakítás alapú I2C busz meghajtó egységet, valamint képes az integrált rádió segítségével kommunikációra is. Mivel a két iSense rendszer közötti kompatibilitás egy kiemelt fontosságú cél, dedikált komponensek és API-k biztosítják, hogy alkalmazások képesek legyenek mind a két operációs rendszer felett különösebb módosítás nélkül futni.

Az iSense RTOS az elvárt teljesítményi jellemzőket mutatja és a különböző alkalmazások valamint magasabb szintű periféria meghajtók adaptálása folyamatban van. Az iSense RTOS megfelelő további fejlesztéssel a Coalesenses GmbH következő generációs keretrendszere lehet.