BME TMIT részvétellel mobilalkalmazás készül látássérültek navigációjához

A Vakok Európai Szövetsége (EBU) nagyjából 30 millióra teszi a látásukban valamilyen szinten akadályozott emberek számát Európában, melynek jelentős (és egyre nagyobb) részét, majdnem 70%-át az idősebb, 60 év feletti generációk adják. A látásukban akadályozottak számára több hétköznapi tevékenység, például az utazás, önmagában is nagy kihívás, és sokszor segítség nélkül nem is nagyon mernek elindulni. Mindeközben azonban a szociális segítők száma egyre csökken. Egy kifejezetten látássérültek utazási szokásait és helyzetét vizsgáló EBU riport arról számol be, hogy ezeknek az embereknek komoly problémát jelent egy-egy közintézmény megváltozott bejáratának felderítése, egy megbízható háztól-házig történő közlekedést segítő szolgáltatáshoz való hozzáférés. Igényelnék a képzett segítők vagy legalább egy másik ember és nem gép által nyújtott támogatást.

A VUK (Visionless sUpporting frameworK, azaz Látássérülteket támogató keretrendszer) projekt célja éppen ezért egy olyan, látássérültek számára dinamikus, ám megbízható, egyszerűen kezelhető, felhasználó-barát háztól-házig történő közlekedést segítő navigációs multi-modális támogató mobil eszközön működő keretrendszer kifejlesztése, mely a látásukban akadályozott (főként idős) embereket közlekedésükben, utazásukban segíti.

A VUK konzorciuma 8 partnert fog össze 5 ország (Magyarország, Ausztria, Spanyolország, Portugália és az Egyesült Királyság) közreműködésével. A konzorcium vezetője a Bay Zoltán Nonprofit Kft, a két másik magyar partner a BME TMIT és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány. A kialakítandó magyar, angol és német nyelven működő kül- és beltéri navigációt és közlekedést segítő rendszert alapvetően a fiatalabb generációk bevonásával valósítjuk meg, áthidalva ezáltal mind a generációk közötti szakadékot, mind pedig a segítők hiányát is. Így a hanggal is vezérelhető felületen keresztül az elsődlegesen utazó tömeg bevonásával valósidejű emberi segítségnyújtást és valós, megbízható információt tudunk biztosítani a látásukban akadályozottaknak mindennapi utazásaik során.