ALLEGRA experiment

Alapadatok
Projekt teljes neve: 
Large-scale experiments on geo-location aware greedy routing architecture
Típus: 
EU-FP7 OpenLab
Kategória: 
EU FP, Horizon 2020
Időtartam: 
2012. 12. 01 - 2013. 08. 31
Projektvezető (TMIT): 

A projekt célkitűzései

A internet fejlődése és növekedése mára kritikus ponthoz ért és egyre nyilvánvalóbb, hogy alapvető reformációra van szükség a fenntarthatóság megőrzése érdekében. Egyre több jel mutat arra, hogy az Internet csomagtovábbítási alrendszere saját súlya alatt roskadozik. Az egyik legnyilvánvalóbb bizonyíték az Internet útvonalválasztóiban levő táblázatok elképesztő méretű növekedése. A növekedés trendje már jó ideje szuperlineáris, vagyis a táblázatok mérete nagyobb ütemben nő, mint ahogy az Internet maga növekszik. Ez tervezési probléműra utal és a helyzet mára olyan súlyos, hogy egy csomag továbbításakor egy útválasztónak kb. 450 ezer bejegyzést kell átvizsgálnia. Egyelőre az alacsony harver árak miatt tartható a helyzet, de a jelenlegi architektúra működése hosszú távon igencsak kérdéses.

A jelenlegi Internet skálázhatósággal kapcsolatos hiányosságainak javítására az utóbbi néhány évben igen jelentős kutatások indultak világszerte. A kutatások fajsúlyos része az Internet csomagtovábbítási alrendszerének alapvető átgondolására irányul. Természetesen a csomagtovábbítási alrendszer újratervezésénél a skálázhatósági szempontok mellett jó lenne megoldást találni az Internettel kapcsolatos „klaszikus” megoldatlan csomagtovábbítási problémákra mint a multicast (többesadás) és a multipath (többutas továbbítás).

Az ALLEGRA projekt kutatási része elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e hatékony csomagtovábbítási alrendszert létrehozni úgy, hogy a továbbítási táblázatok méretét korlázottuk. Ezen felül szeretnénk megoldási lehetőségeket felvázolni a többesadás és a többutas adás problémájának megoldására. A projekt fejlesztési részében megvalósítjuk a geográfiai útvonalválasztás ötletét használó csomagtovábbítási mechanizmusunkat és nagyméretű PlanetLab tesztrendszerben vizsgáljuk teljesítőképességét. A projekt kicsatolásaként a módszer más fejlesztők számára is elérhetővé válik majd az OpenLab FP7-es keretrendszeren keresztül. A megvalósítást OpenFlow rendszerben végezzük, így a létrehozott kód automatikusan futtathatóvá válik majd az arra alkalmas OpenFlow útvonalválasztókban.