Szoftver-alapú hálózatok szakmai műhely

Docker, Kubernetes, Linkerd, OpenFlow: érdekel, hogy melyek azok az új technológiák, amelyek a jelen Internetes óriásvállalatainak, mint a Google, Facebook vagy a Microsoft, hálózatait működtetik? Kíváncsi vagy, hogyan vált például a Barefoot Networks néhány év leforgása alatt pár embert foglalkoztató startupból egy sok milliárd dolláros céggé? Szeretnéd megérteni, mi a "szoftver-alapú hálózatok" fogalma, ami a fenti technológiák és a felhő-alapú szolgáltatások robbanásszerű fejlődésének hátterében áll, és miért a hálózatok szoftverizálása a jövő kulcsa? Szeretnél csatlakozni az Ericsson magyarországi kutatási központjának egyetemi szakmai műhelyéhez, amely széles nemzetközi együttműködésben (University of Berkeley, Ericsson San Jose, EU H2020 projektek) a szoftver-alapú hálózatok jövőjét kutatja? Akkor csatlakozz csapatunkhoz, ahol ezeken a témákon dolgozhatsz.

Egy kis technikai háttér

Az útvonalválasztók és a többi hálózati eszközök hagyományosan egy monolitikus zárt egységet alkottak, amelyeket megvásárlásuk után ugyan fel lehetett konfigurálni, de működésüket alapvető módon nem lehetett megváltoztatni. Ezzel a megközelítéssel szakított a Software Defined Networking (SDN) paradigma, amely a számítógép-hálózat működését szoftveres alapokra helyezi. Jó példa erre az OpenFlow protokoll. Az OpenFlow protokollt támogató útvonalválasztók csomagtovábbítási szabályait egy távoli kontroller-alkalmazás határozza meg, de a tényleges csomagtovábbítást már a speciális hardveres megoldásokkal felgyorsított router végzi. Így az útvonalválasztó egyszerűbb és olcsóbb lehet, a szoftveres kontroller-alkalmazás miatt pedig az új ötletek gyorsabban kerülhetnek át a gyakorlatba.

A CPU-k fejlődés lehetővé tette, hogy számos hálózati funkciót (tűzfalakat, cache-eket, titkosítókat, ...) is kizárólag szoftveresen valósítsanak meg. Itt a mérnökökre és a kutatókra váró kihívás egy olyan rendszert építeni, amiben a hálózati funkciók (VNF) könnyedén elindíthatóak, menedzselhetőek; ami például automatikusan skálázódik a forgalmi igényeknek megfelelően. Ezek az új technológiák fontos részét fogják képezni a jövő 5G rendszereinek.

Lehetséges feladatok a műhelyben

  • Virtulális hálózati technológiák, virtulizált hálózati funkciók, privát és publikus felhő-architektúrák megismerése, konfigurálása, mérése, teszthálózatban való kiértékelése, demonstrációk készítése.
  • Hálózati vezérlők programozása, pár soros Python szkriptektől a komplex orkesztrációig.
  • A programozható adatsíkok konfigurálása, mérése, programozása, és összehasonlító vizsgálata.
  • A csomagosztályozók elmélete és gyakorlata.
  • Saját ötletek kidolgozása, akár startup-ok inditása.

Kapcsolat

Műhelyvezető: Sonkoly Balázs (IE.344, sonkoly@tmit.bme.hu)