Közösségi fordulat az építészeti tervezésben

Időpont: 
2016. 03. 30. 13:00
Hely: 
BME IB210
Előadó: 
Marosi Bálint
Intézmény: 
BME-Közép
Kivonat: 

Marosi Bálint (BME Közép) előadása a közösségi építészet legjobb gyakorlatainak bemutatásán keresztül a közösségi alapú vagy közösség által vezérelt mérnöki munka lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Típus: 
Tudománynépszerűsítő előadás

Az építészetben lassan már elmondható, hogy hagyománya van a közösségi tervezésnek. A módszertan várhatóan más mérnöki tudományterületeken is hamarosan megjelenik.

Az előadás a közösségi építészet legjobb gyakorlatainak bemutatásán keresztül a közösségi alapú vagy közösség által vezérelt mérnöki munka lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Európában elsősorban a német nyelvterületen van már évtizedes hagyománya azoknak az építőközösségeknek (németül: „baugruppe”), amelyek elsősorban valódi életközösségekként határozzák meg magukat, keresik azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül a közösségépítés első lépcsője után a valódi építés: a közös ház, a közös otthon megvalósításának lépcsőfokát is sikerrel lépik meg.

Megvalósult (berlini, bécsi, dán) példákon keresztül bemutatható a lakóközösségi modell életképessége, fenntarthatósága és humanitása. De kitérünk Európán kívüli megoldásokra is, különösen az aravenai iskolára (több etikát, kevesebb esztétikát).

Felkért hozzászóló: Gáspár Csaba (BME-TMIT): Közösség alapú fejlesztés ereje a big data technológiák szemszögéből