Látomások racionalitást kiegészítő szerepe - TMIT szeminárium (IB210)

Időpont: 
2015. 05. 22. 16:00

Látomások racionalitást kiegészítő szerepe

Időpont: 
2015. 05. 22. 15:00
Hely: 
BME I.B.210
Előadó: 
Frecska Ede
Intézmény: 
Debreceni Egyetem
Kivonat: 

Pitagorasztól Max Planckig illusztrálható, hogy a jelentős felfedezések jellemzően nem racionális úton történtek. Az innováció kapcsán az előadás érinti, hogy a tudat rendelkezik-e, rendelkezhet-e kvantumtulajdonságokkal, és ez milyen szerepet játszhat a mérnöki újításokban.

Típus: 
Tudománynépszerűsítő előadás
CV: 
Frecska Ede dr. (DE-KIK), pszichiáter, pszichofarmakológus, ismert kutató (g-index=36). Frecska munkássága kapcsán merült fel, hogy az N,N-dimetil-triptamin (DMT)-nek nem csak a látomásokban lehet szerepe, hanem univerzális sejtvédő szerepe is lehet a központi idegrendszerben.

Az ipar innovációigényének megnövekedésével, a "felfedezés" lélektani kutatása is előtérbe került. A belátásos tanuláshoz hasonlóan úgy tűnik, hogy az "felfedezés" le is játszódik az emberben és aktívan alakítja azt. Bizonyos módosult tudatállapotok alkalmat adhatnak autentikus felismerésekre, de ez nem minden esetben, nem törvényszerűen történik meg. A set/setting és egy sor más (részben jelenleg ismeretlen) változó függvénye. Ám a letagadott és kiszorított látomások sokszor éppen problémásabban, torzult formákban törekszik visszatérni.

Bizonyos társadalomfilozófiai felfogás szerint a "látomások teremtik a kultúrát", a többi csak továbbadási forma. (Az átadás nem hibátlan és így mutációk keletkeznek, terjednek.) Az álmok, eksztatikus látomások nem csak a világvallásokban játszanak szerepet, hanem a matematikai, fizikai és mérnöki hagyományban is.

Pitagorasztól Max Planckig illusztrálható, hogy a jelentős felfedezések jellemzően nem racionális úton történtek.

Az innováció kapcsán az előadás érinti, hogy a tudat rendelkezik-e, rendelkezhet-e kvantumtulajdonságokkal, és ez milyen szerepet játszhat a mérnöki újításokban.